vrijdag, 27. juli 2012 - 15:46 Update: 08-07-2014 0:48

Rabobank moet over de brug komen

De melding dat nu ook de Rabobank de komende vier jaar 2000 tot 3000 arbeidsplaatsen gaat saneren komt volgens Wim ter Welle van vakorganisatie De Unie op zich niet onverwacht.

"Jaarlijks rond deze tijd brengt de Rabobank dit soort berichten naar buiten, en we weten dat de bank bezig is met een nieuw Strategisch Kader voor de komende jaren."

De Unie wil nu eindelijk eens duidelijkheid zien. De argumenten van Rabobank zijn inmiddels wel bekend. De Unie steekt niet haar kop in het zand voor een mogelijke personeelsreductie. Maar het wordt de hoogste tijd dat Rabobank een goed sociaal plan afspreekt voor de medewerkers van al haar kantoren en niet alleen voor het hoofdkantoor (Rabobank Nederland).

"Rabobank moet over de brug komen voor haar medewerkers. Het gaat hier vooral om de Rabo medewerkers met een normaal (midden)inkomen.", aldus Ter Welle, "Deze groep wordt al keihard geraakt door alle lastenverzwaringen uit het Kunduz akkoord en nu ook nog door deze ontslagronde, met de dreiging van de voorgenomen wijziging van het ontslagrecht als extra zwaard van Damocles boven het hoofd !"

Ook de melding van Rabobank dat zij de arbeidsvoorwaarden verder wil versoberen is niet nieuw. Hier is echter helemaal geen urgente reden voor, dus ziet De Unie ook geen noodzaak hier aan mee te werken. "Aanpassen mag, verslechteren niet", zo meldt Wim ter Welle. "Het overgrote deel van de medewerkers bij de Rabobank heeft hele normale salarissen en al zeker geen vette bonussen of dergelijke. Ten onrechte probeert Rabobank gebruik te maken van de uit-de-bocht-gevlogen publieke opinie over bankmedewerkers."

De Unie blijft echter altijd naar de inhoud van de voorstellen kijken, maar onder een verslechtering liggen geen goede argumenten. Uit een enquête blijkt dat de medewerkers de urgentie hiertoe ook niet herkennen. Begin oktober wordt het cao overleg bij de Rabobank voortgezet.
Categorie:
Tag(s):