vrijdag, 19. oktober 2012 - 20:35

Rechercheurs rekenen met getrokken wapen verdachten met vuurwapens in

Amsterdam

Rechercheurs van de afdeling zware criminaliteit van het korps Amsterdam-Amstelland hebben afgelopen donderdagmiddag om 16.00 uur drie mannen aangehouden. 'De verdachten, allen 23 jaar oud en woonachtig in Amsterdam, bleken vuurwapens bij zich te hebben', meldt de politie vrijdag.

Rechercheurs van het korps Amsterdam-Amstelland voerden in de namiddag van 18 oktober een zogenoemde dynamische controle uit. Bij een dynamische controle surveilleren rechercheurs zowel in burger als in uniform.

Tijdens de surveillance is er een back-upteam dat allerlei informatie uit de politiesystemen opzoekt en direct doorspeelt aan de rechercheurs op straat. Tijdens de controle viel in de Derkinderenstraat het oog op een kenteken van een auto.

“Het back-upteam kwam met de informatie dat het voertuig op naam stond van een verhuurbedrijf waarvan bij de politie bekend is dat het bedrijf auto’s verhuurt aan criminelen,” zegt plaatsvervangend recherchechef zware criminaliteit Jeroen Poelert.

“Uit politieregistratie bleek bovendien dat de auto met dit kenteken in de afgelopen maand ruim tien keer gemuteerd stond onder andere voor asociaal rijgedrag.”

De politie besloot de auto aan de kant te zetten en de inzittenden staande te houden. Tijdens de staandehouding en informatie van het back-upteam bleek dat twee van de inzittenden eerder waren aangehouden met een vuurwapen en dat twee van hen bekenden waren op het gebied van overvallen.

Poelert: “De inzittenden probeerden weg te vluchten. Een van hen kon direct worden aangehouden. Na een korte achtervolging werden de overige twee alsnog ingerekend.”

Getrokken vuurwapen
De rechercheurs hebben tijdens de aanhouding hun vuurwapen moeten trekken. Een van de verdachten droeg een doorgeladen vuurwapen bij zich, waarvan de haan gespannen was.

Tijdens de vlucht heeft een van de andere verdachte vermoedelijk de kans gezien een vuurwapen in de bosjes te gooien. Een speurhond vond daar later een vuurwapen.

In de auto werd een ‘jammer’ (Gsm-Gps-verstoorder) aangetroffen en in beslaggenomen. Twee verdachten zijn vrijdag voorgeleid bij een officier van justitie.
Provincie:
Tag(s):