vrijdag, 4. mei 2012 - 17:03

Rechter verbiedt herdenking Duitse soldaten in Vorden

De gemeente Bronckhorst mag niet meewerken aan de herdenking van Duitse soldaten in Vorden binnen het kader van de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. 'De herdenking kan wel doorgaan in de traditionele vorm', meldt de rechtbank Zutphen vrijdagmiddag.

Niet langs Duitse graven lopen
De burgemeester en andere vertegenwoordigers van de gemeente mogen tijdens of na deze herdenking niet langs de Duitse graven lopen.

"Niet in één adem"
“Herdenking aan dode Duitse soldaten kan passend zijn, maar niet op 4 mei en niet in één adem met de herdenking van slachtoffers van het Nazi-bewind”, aldus de kort gedingrechter.

Duitse graven afzetten
Verder oordeelt de rechter dat bezoekers van de herdenking ook niet per ongeluk langs de Duitse graven moeten kunnen lopen. De gemeente moet voorzieningen treffen om dat te voorkomen.

Kort geding
Federatief Joods Nederland spande een kort geding aan tegen de gemeente Bronckhorst. Zij wil niet wil dat er tijdens de dodenherdenking in Vorden wordt stilgestaan bij het graf van Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Vorden is onderdeel van de gemeente Bronckhorst.

'Protestactie 'van uit de lucht' gaat wel door'
Tradition is Our Future (TOF), een Joodse organisatie, heeft ondanks het door de kortgedingrechter opgelegde herdenkingsverbod van de Duitse soldaten aangekondigd de protestactie bij de begraafplaats in Vorden vrijdagavond door te laten gaan.

Het is de bedoeling dat deze protestactie voor of na de herdenking wordt gehouden. TOF wil dit naar eigen zeggen gaan doen ‘vanuit de lucht’.

Vliegtuigje
TOF zegt dat er geen "Moffen" herdacht mogen worden op de nationale herdenkingsdag. Omroep Gelderland meldt dat er rond kwart over vijf een vliegtuigje met spandoek boven het dorp is gesignaleerd. Op het spandoek stond 'Vorden is Fout'. TOF heeft aangegeven dat zij de dodenherdenking en de twee minuten stilte niet zal verstoren.
Provincie:
Tag(s):