zaterdag, 11. februari 2012 - 9:33

Recordbedrag openstaande schuld incassobureaus ruim 6 miljard

Rijswijk

Bij incassobureaus hebben Nederlandse consumenten en bedrijven samen een bedrag van 6,3 miljard euro aan schulden openstaan.

Dit blijkt uit een analyse door ANP en Sargasso.nl van zaterdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI). Ook blijkt dat het hier om een recordbedrag gaat. Dit meldt de Telegraaf zaterdag.

De bedragen bij consumenten staan steeds langer open en het bedrag dat de bureaus konden innen, nam door betalingsproblemen het laatste kwartaal van 2011 flink af.

Jet Creemers voorzitter van de NVI in de Telegraaf: "Ik schrok toen ik de cijfers zag. We zijn nu kennelijk op het punt aangekomen dat het spaarpotje van mensen leeg is, er ontstaan behoorlijke betalingsproblemen.”

Het aantal nieuwe dossiers nam weliswaar af, maar het aantal consumenten met open dossiers steeg met 7 procent. De dossiers die er al zijn staan dus steeds langer open. Creemers in de Telegraaf: "Hieruit mogen we concluderen dan het voor consumenten moeilijker wordt om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.”

Dat het aantal nieuwe dossiers afneemt heeft twee oorzaken: "Aan de ene kant zijn consumenten voorzichtiger geworden met het aangaan van schulden en aan de andere kant zijn bedrijven kritischer geworden in het accepteren van klanten die kopen op krediet”, aldus Creemers in de krant.

De NVI vertegenwoordigt ongeveer 70 procent van de incassobureaus in Nederland.
Provincie:
Tag(s):