vrijdag, 12. oktober 2012 - 15:03

Recordpartij cocaïne onderschept in Antwerpse haven

Rotterdam

In de haven van Antwerpen is deze week door de douane een recordvangst van 8000 kilo cocaïne met bestemming Nederland gedaan.

'In verband hiermee zijn dinsdag door de Nationale Recherche vijf mannen aangehouden. De groothandelswaarde van de cocaïne is ongeveer 280 miljoen euro', meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Het drugstransport is maandag in de haven van Antwerpen aangekomen aan boord van een vrachtschip uit Ecuador. De drugs waren verborgen in een lading bananen.

Bij een controle van de container bleek dat onder de bananen rechthoekige pakketten cocaïne lagen. De Belgische douane telde 6985 pakketten cocaïne met een totaalgewicht van 8032 kilo.

De container met fruit, die was bestemd voor een bedrijf in Zoetermeer, werd dinsdag aan het einde van de middag afgeleverd op het industrieterrein Spaanse Polder in Rotterdam. Het transport was gevolgd door de politie.

De Nationale Recherche hield behalve de 46-jarige chauffeur uit België nog vier mannen uit Rotterdam aan toen de container werd uitgeladen. Deze verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Megavangsten
De onderschepping van 8 ton cocaïne is voor zover bekend de op een na grootste vangst ooit in Europa gedaan. In elk geval is het een absoluut record in Nederland en België.

De straatwaarde van zo'n omvangrijke partij cocaïne is meer dan een half miljard euro. In Nederland zijn eerder megavangsten cocaïne gedaan: 4000 kilo in Vlissingen in 2000 en 4600 kilo in Rotterdam in 2005.

Door de Nationale Recherche wordt verder onderzoek gedaan naar de uiteindelijke bestemming, de financiering en de opdrachtgevers van het drugstransport.

Het is niet voor het eerst en zeker ook niet de laatste keer dat politie en justitiediensten in Nederland en België nauw samenwerken in de strijd tegen de internationale drugshandel.

De bananen die als deklading voor de partij cocaïne dienden, ongeveer 20.000 kilo, zijn ook in beslag genomen en cadeau gedaan aan Diergaarde Blijdorp.
Provincie:
Tag(s):