donderdag, 9. februari 2012 - 23:26

Reddingsbrigade houdt ijsoefening

Middelburg

Leden van de Middelburgse reddingsbrigade, de Van Dixhoornbrigade, gaan zaterdag voor het eerst sinds jaren weer een ijsoefening houden.

De oefening zal worden uitgevoerd door leden van de rampenploeg van de Middelburgse club. Deze vrijwilligers zijn 24/7 beschikbaar om in geval van rampen uit te rukken. Ze zijn met name getraind om ingezet te worden in overstroomde gebieden. Om professioneel te kunnen handelen, wordt deze groep regelmatig getraind. De kans om te oefenen in echt winterse omstandigheden doet zich echter niet vaak voor. Zaterdag wordt dan ook sinds jaren weer een dergelijke inzet getraind. De laatste keer dat er op grote schaal een ijsoefening werd gehouden was in 1997 op het Kanaal door Walcheren.

De leden van de reddingsbrigade kunnen zaterdag op het Veerse Meer onder meer ervaren hoe het is om door ijs te varen. Verder ligt natuurlijk de nadruk op de extra aandachtspunten die het winterweer bij de hulpverlening met zich meebrengt. Ook gaan de redders leren hoe ze iemand uit een wak moeten redden, dit alles uiteraard met inachtneming van allerlei voorzorgsmaatregelen.

De Van Dixhoornbrigade is in haar 40-jarige bestaan twee keer daadwerkelijk uitgerukt. In 1993 en 1995 bij de overstromingen in Limburg. Tijdens het hoog water vorige maand in het noorden van het land trof de brigade echter al wel diverse voorzorgsmaatregelen voor een eventuele inzet. Reddingsbrigades uit het getroffen gebied werden toen namelijk al wel daadwerkelijk ingezet.
Provincie:
Tag(s):