zaterdag, 26. mei 2012 - 11:04

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt voor koud 'Pinksterwater'

Zandvoort

Reddingsbrigade Nederland verwacht dat veel mensen vandaag of aankomend Pinksterweekend aan of op het water zullen doorbrengen vanwege de gunstige weer.

De Reddingsbrigade waarschuwt mensen daarom voor de lage temperatuur van het water. Op de meeste plaatsen ligt die nog maar rond de 11-12 graden. Dat geeft een risico op onderkoeling en kramp. Door die verschijnselen kunnen mensen snel in de problemen komen in het water.

Directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland: ‘We zijn blij met het mooie weer en mensen moeten daar vooral van genieten. Maar we waarschuwen niet voor niets. Jaarlijks moeten we nog te vaak mensen met kramp en onderkoeling helpen en onze missie is om ongelukken juist zoveel mogelijk te voorkomen.'

Geadviseerd wordt om alleen het water in te gaan op plaatsen waar de Reddingsbrigade toezicht houdt. Op veel plaatsen zijn de reddingsbrigades al actief dit weekend, maar nog niet overal. Watersporters wordt geadviseerd beschermende wetsuits te dragen wat de kans op onderkoeling verkleint. Ook adviseert de Reddingsbrigade zonaanbidders om zich goed in te smeren. De voorjaarszon kan snel tot verbranding leiden.

In Zandvoort heeft de reddingsbrigade vandaag een gele waarschuwingsvlag wapperen. Dat moet badgasten attent maken op het koude zeewater.
Provincie:
Tag(s):