maandag, 22. oktober 2012 - 10:28

Regeerakkoord VVD en PvdA zo goed als rond

Den Haag

Bronnen uit zowel de PvdA als de VVD hebben tegenover de NOS bevestigd dat de besprekingen tussen beide partijen over een nieuw kabinet zo goed als klaar zijn. Dit melden verschillende media maandag.

Deze week zou de laatste week van de onderhandelingen kunnen worden. Rutte en Samsom verwachten uiterlijk begin volgende week een akkoord te bereiken.

Een nieuw kabinet is er dan nog niet. Eerst wordt het conceptakkoord naar het Centraal Planbureau (CPB) gestuurd, dat de financiële effecten van dit akkoord zal doorrekenen. Waarschijnlijk zal het CPB hier een week voor nodig hebben. Daarna wordt er eventueel nog iets aan het conceptakkoord veranderd, waarna het wordt voorgelegd aan de fracties van VVD en PvdA. De volgende stap is dan het samenstellen van de ministerploeg.

Onder leiding van de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) begonnen ruim vier weken geleden de onderhandelingen tussen beide partijen. Voor de VVD onderhandelen Mark Rutte en Stef Blok, namens de PvdA Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem.

Begin oktober sloten de partijen al een deelakkoord over de begroting voor 2013. Daarbij werden enkele plannen uit het lenteakkoord teruggedraaid. Zo gaat de forensentaks niet door en wordt de langstudeerboete teruggedraaid. Ook komt er geen eigen bijdrage voor ziekenhuisopname. Wel gaat de assurantiebelasting omhoog.

Verder lekten al enige afspraken uit. Zo zou de basisbeurs voor studenten in een leenstelsel worden omgezet en mogen nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand waarschijnlijk niet meer weigeren homoseksuelen te trouwen. Ook zouden gemeenten de vrijheid moeten krijgen om zelf te beslissen of winkels op zondag open gaan. En er zou gesproken worden over bezuinigingen in de zorg.
Provincie:
Tag(s):