vrijdag, 15. juni 2012 - 19:44

Relschoppers Den Haag tijdens het EK achter de tralies

Den Haag

De vier verdachten die vandaag in Den Haag voor de supersnelrechter moesten komen in verband met de incidenten op het Jonckbloetplein afgelopen woensdag, hebben allemaal een straf gekregen van de supersnelrechter.

Een 42-jarige verdachte uit Den Haag kreeg een gevangenisstraf van 19 dagen. Hij zit dus voor de rest van het EK vast. De supersnelrechter achtte bewezen dat de man had geprobeerd een agent ernstig letsel toe te brengen en dat hij geen gehoor had gegeven aan een verwijderingsbevel. De man gooide die woensdag 13 juni een steen richting een politiepaard. Het paard schrok hiervan en begon te steigeren, waardoor de agent bijna van het paard viel. Hij had hierbij ernstig gewond kunnen raken. De officier van justitie had twee maanden gevangenisstraf, waarvan één maand voorwaardelijk tegen de man geëist.

Een 18-jarige man uit Voorburg kreeg zes dagen gevangenisstraf opgelegd. Ook is er een gebiedsverbod opgelegd: de man mag niet meer op of in de buurt van het Jonckbloetplein komen als het Nederlands elftal speelt. De man had die woensdag de politie beledigd, een verwijderingsbevel niet opgevolg en een celdeur beschadigd. Voor dat laatste moet hij €110,- schadevergoeding betalen.

De officier van justitie eiste twee weken gevangenisstraf, een gebiedsverbod bij de EK-wedstrijden van Nederland en de opgelegde schadevergoeding.

Tegen de derde meerderjarige, een 26-jarige man uit Den Haag, eiste de officier van justitie19 dagen gevangenisstraf. Hij kreeg tien dagen gevangenisstraf en een gebiedsverbod: hij mag niet meer op of in de buurt komen van het Jonckbloetplein als het Nederlands elftal speelt. De man had die woensdag met een steen een zijspiegel van een ME-voertuig vernield. Ook hij moet een schadevergoeding betalen voor een bedrag van €300,-.

De minderjarige, een 17-jarige jongen uit Den Haag, had een steen tegen een ruit van een politieauto gegooid. De jeugdrechter bevond hem schuldig aan vernieling van de ruit en gaf hem een werkstraf van 40 uur en één week jeugddetentie die de verdachte niet hoeft uit te zitten als hij zich houdt aan een gebiedsverbod voor het Jonckbloetplein en omgeving voor de duur van het EK en twee jaar blijft luisteren naar de jeugdreclassering. Verder moet hij een schadevergoeding van €510,- betalen aan de politie voor de vernielde ruit.

De eis van de officier van justitie was vier weken jeugddetentie waarvan één week voorwaardelijk en ook een schadevergoeding van €510,-
Provincie:
Tag(s):