dinsdag, 3. januari 2012 - 10:33 Update: 08-07-2014 0:55

Rente iets omlaag

De langetermijnrente, afgemeten aan het rendement van de jongste tienjarige staatslening, bedroeg in december 2011 gemiddeld 2,4 procent. Daarmee was de rente 0,1 procentpunt lager dan in november.

De Europese Centrale Bank (ECB) paste in december 2011 de rentetarieven aan. Het belangrijkste rentetarief van de ECB, de reporente, werd op 14 december met een kwart procentpunt verlaagd naar 1,0 procent. De depositorente, die vaak wordt beschouwd als de bodem van de geldmarkt, werd eveneens met een kwart procentpunt verlaagd. Dit rentetarief bedraagt vanaf 14 december 0,25 procent. In november werden beide rentetarieven ook al met een kwart procentpunt verlaagd.

Een belangrijk richtsnoer voor de ECB bij het bepalen van het rentepeil is de hoogte van de inflatie in het eurogebied. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt. Volgens berekeningen van Eurostat, het Europees statistisch bureau, was de inflatie in de eurozone in november 3,0 procent, net als in oktober.
Categorie:
Tag(s):