donderdag, 12. april 2012 - 11:59

Revalidatie van piraten

Nijmegen

Tijdens een bijeenkomst in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen is woensdag 11 april het startsein gegeven om het zogenoemde Piratenconcept te verspreiden door kinderrevalidatiecentra in het hele land.

In de Piratengroep leren kinderen tussen 2,5 en 8 jaar met aangeboren hersenletsel hun aangedane arm zo goed mogelijk te gebruiken. De bijeenkomst markeerde de start van een opleidingstraject voor 12 revalidatiecentra. Daarmee komt deze unieke behandeling binnen bereik voor alle patiëntjes in Nederland.

Uit onderzoek van Pauline Aarts, hoofd peuterrevalidatie van de Sint Maartenskliniek, blijkt dat het stimuleren van het gebruik van de aangedane arm goede resultaten geeft. Pauline: “Het doel van de therapie is om kinderen zo zelfstandig mogelijk te maken bij de uitvoering van allerlei dagelijkse handelingen. Dat kan als ze hun aangedane hand meer en beter leren gebruiken. Een probleem daarbij is dat het moeilijk is om kinderen te stimuleren hun aangedane arm consequent te blijven oefenen.” Dit probleem wordt effectief aangepakt door de therapie volledig in Piratenstijl aan te bieden. De kinderen verkleden zich en spelen als piraat. De gezonde arm is ‘gewond’ geraakt en wordt verbonden in een mitella. Als piraat moeten ze vervolgens allerlei klusjes doen met hun aangedane arm. Een piratengroep biedt ruimte aan maximaal zes kinderen en de behandeling duurt 8 weken.

Met financiering vanuit het Innovatieprogramma Revalidatie, een initiatief van Revalidatie Nederland en ZonMw, kan deze werkwijze breed worden ingevoerd. Inmiddels hebben 12 kinderrevalidatiecentra zich aangemeld om deze behandeling te implementeren. Pauline Aarts is zeer positief: “Op deze manier komt het Piratenconcept binnen bereik voor alle kinderen in Nederland en dat is een hele mooie ontwikkeling.” De betrokken revalidatiecentra worden het komende anderhalf jaar door de Sint Maartenskliniek getraind in de toepassing van het piratenconcept. Een belangrijk onderdeel van het programma is training-on-the-job in het eigen revalidatiecentrum. Naar verwachting zal het traject in november 2013 worden afgerond. De betrokken centra zullen dan ook een speciaal keurmerk krijgen voor de behandeling van kinderen in een piratengroep.
Provincie:
Tag(s):