dinsdag, 31. juli 2012 - 9:49

'Rij zondag en niet op Zwarte Zaterdag'

Den Haag

In Frankrijk staan zaterdag extreem lange files, verwacht de ANWB. Het is 4 augustus Zwarte Zaterdag. Voor miljoenen Fransen begint dan de zomervakantie terwijl er ook een grote stroom terugkerende vakantiegangers zal zijn.

Elders in Europa wordt het eveneens ontzettend druk op de weg. Zo beginnen in Zuid-Duitsland de vakanties en sluiten de scholen in Italië en Spanje.

In Frankrijk staan zaterdag de eerste files bij zonsopgang. Het hoogtepunt van de drukte is rond het middaguur. Vorig jaar stond er 723 km file. Op alle belangrijke routes naar het zuiden loopt het zaterdag vast. Op de A6 al vér voor Lyon. Ten zuiden van Lyon gaat het stapvoets door de Rhône-vallei op de A7 naar Orange en verder op de A9 richting Spanje. In het westen loopt het vol op de A10 Parijs–Orléans richting Spaanse grens. Vooral bij Orléans staan lange files. Alternatieve routes naar het zuiden zijn de A39 via Bourg-en-Bresse, of door het midden via de A20 of de A71/A75. Maar ook op die wegen is het zaterdag aanschuiven. Zondag is een veel betere reisdag.

Duitsland
In Duitsland sluiten de scholen en autofabrieken in het zuiden. In Berlijn zitten de vakanties er alweer op. Dat zorgt zaterdag voor grote drukte op de snelwegen. De ANWB verwacht lange files op de A3/A9 Frankfurt–München en de A8 München–Salzburg. Ook op A7 Ulm–Füssen loopt het vast. In het noorden is de vertraging het grootst rond Bremen en Hamburg op de A1/A7.

Oostenrijk
Oostenrijk rekent dit weekend op een grote stroom vakantiegangers uit Duitsland. Vooral op de A10 Salzburg– Villach, de A13 via de Brenner en op de B179, de Fernpasroute.

Zwitserland
In Zwitserland kan de wachttijd zaterdag voor de Sint Gotthardtunnel op de A2 Bazel–Chiasso in beide richtingen flink oplopen.

Italië
Zaterdag begint ook in Italië de grote uittocht. Het wordt druk richting de grote meren in het noorden en op de wegen naar de Ligurische- en Adriatische kust. Belangrijkste knelpunten zijn de A14 richting het zuiden en de A22 Trento–Rovereto.
Provincie:
Tag(s):