maandag, 29. oktober 2012 - 12:12

'Rijke' oudere veel meer kwijt aan zorg

Woerden

De eigen bijdrage van ouderen voor een zorginstelling gaat volgend jaar met honderden euro's omhoog. Wie een klein pensioen heeft en een ton op de bank, betaalt maandelijks zo'n 400 euro meer dan nu. Dit meldt de ANBO op zijn site.

Oorzaak is de hogere zogeheten vermogensinkomensbijdrage (VIB); die gaat vanaf komend jaar van vier naar acht procent. Voor vermogende ouderen met 5000 euro aanvullend pensioen gaat de maandelijkse eigen bijdrage van 910 naar 1310 euro. Voor ouderen met een ton spaargeld en alleen AOW is de stijging 320 euro. Voor ouderen met meer pensioen - ongeveer 15.000 euro per jaar - stijgt de premie met 485 euro per maand. ANBO-directeur Liane den Haan noemt dit vandaag in het AD een "'idiote verhoging'. "Mensen sparen om het wat gemakkelijker te hebben en om nog wat aan hun kinderen te kunnen geven. Maar de lol van sparen gaat er zo wel af."

Vermogen in 'steen'

ANBO maakt zich vooral zorgen over ouderen die hun vermogen niet kunnen aanspreken. Zo wordt de waarde van het eigen huis ook meegerekend als vermogen, vanaf twee jaar na de opname in de instelling. Door de slechte woningmarkt lukt verkopen echter niet altijd. ANBO wil voor die groep aandacht vragen bij de komende begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid.
Provincie:
Tag(s):