woensdag, 14. november 2012 - 8:46

ROC's willen miljoenen euro's schadevergoeding van de Staat

Vier grote regionale onderwijscentra (roc's) willen 100 miljoen euro schadevergoeding van de Staat. Ze zijn naar eigen zeggen miljoenen euro's misgelopen nadat het kabinet in 2007 besloot inburgeringscursussen aan de vrije markt over te laten. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

Het gaat om de Rotterdamse ROC's Albeda en Zadkine, ROC Amsterdam en ROC Mondriaan in Den Haag die claimen enorme verliezen te hebben geleden door het grillige beleid van de overheid.

Het ministerie van Sociale Zaken dwong de roc's in 1998 om inburgeringscursussen aan te bieden en de roc's namen daarvoor personeel in dienst dat werd betaald volgens de onderwijs-cao. Maar in 2007 besloot het kabinet de inburgeringscursussen aan de vrije markt over te laten en dat leidde voor de roc's tot een terugval van inkomsten, dure ontslagregelingen en een overschot aan gebouwen.

Advocaat Tom Barkhuysen zegt in de Volkskrant dat de onderwijscentra de wrange vruchten plukken van bestuurlijke inconsequentie: 'De ene minister dwong de roc's tot forse investeringen, de volgende schafte het weer af.' De instellingen waren sinds 1998 verplicht inburgeringslessen aan te bieden. Ze hadden vaak vast personeel in dienst, betaald conform de onderwijs-cao. 'Dan is er opeens een wetswijziging en moeten ze twee maanden later concurreren op de markt. Dat is onmogelijk.'

En tegenover de Telegraaf zegt de advocaat: 'De scholen kunnen niet concurreren met private aanbieders.Zij zijn flexibeler en hebben lagere (loon)kosten. En onderwijsinstellingen hebben het al niet breed.'

De roc's dienen de claim eind van de maand in. De scholen beroepen zich in de dagvaarding op een afspraak uit 2007. Toen de marktwerking van kracht werd is door toenmalig minister Rita Verdonk voor Integratie en Mark Rutte, toenmalig staatssecretaris van Onderwijs, een overeenkomst getekend waarin staat dat het niet de bedoeling is dat 'individuele roc's onevenredig getroffen werden door de effecten van de stelselwijziging'.
Provincie:
Tag(s):