dinsdag, 21. februari 2012 - 17:53

Rode Kruis wil dagelijks bestand Syrië

Het Rode Kruis doet een dringende oproep tot een dagelijks staakt het vuren in Syrië. De hulporganisatie is daarover met alle betrokken partijen in gesprek.

Om de duizenden slachtoffers en vluchtelingen te kunnen bereiken vraagt het Rode Kruis om minimaal twee uur per dag veilige toegang. Dit is nodig, omdat het door het toenemende geweld steeds moeilijker wordt om de zwaarst getroffen gebieden te bereiken.

"De huidige situatie vraagt om een ​​onmiddellijke en dagelijkse pauze in de gevechten", zegt Jakob Kellenberger, president van het Internationale Comité van het Rode Kruis. "In Homs en in andere getroffen steden zitten families opgesloten in hun huizen. Ze kunnen niet naar buiten om brood, ander voedsel, water, of om medische zorg te krijgen, aldus Kellenberger. “De afgelopen dagen is hier contact over geweest met de Syrische autoriteiten en leden van de oppositie. We hebben minimaal twee uur per dag nodig, zodat onze vrijwilligers genoeg tijd hebben om hulp te leveren en gewonden en zieken te evacueren.''

Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan zijn vanaf het begin van het geweld in Syrië actief met hulpverlening. De organisatie is er regelmatig in geslaagd om in en rondom de steden Homs, Bludan, Al Zabadani en Madaya humanitaire hulp te brengen aan kwetsbare mensen in nood. Er is ruim elf miljoen euro nodig voor voedselpakketten, tenten en dekens. Het geld is ook nodig vanwege een groot tekort aan medicijnen en medische hulp. Het Nederlandse Rode Kruis heeft het gironummer 5125 geopend om de hulpverlening in het door geweld geteisterde land voort te kunnen zetten. Het Rode Kruis is de enige hulporganisatie die nog toegang heeft tot Syrië.
Provincie:
Tag(s):