zaterdag, 22. september 2012 - 3:01

Romeinen en Airborne luchtlandingen op de Ginkelse hei bij Ede zaterdag 22 september

Ede

Romeinse gladiatorengevechten, Middeleeuws boogschieten, een reuzenkatapult met een slingerarm van 9 meter, een kampement uit de 80jarige Oorlog en bivakleven uit de Koude Oorlog en een echte tijdmachine.

Dit en nog veel meer zijn de ingrediënten van de spectaculaire Grand finale van erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland, zaterdag 22 september op de Ginkelse Heide in Ede, van 09.30 tot 15.00 uur. Het spektakel is gratis toegankelijk. Vanaf het station Ede-Wageningen rijden vanaf 08.00 uur gratis pendelbussen naar de Ginkelse hei tot het einde van het evenement. Alle activiteiten worden opgeluisterd door verschillende muziekoptredens. Tijdens de Airborne Herdenking in de ochtend zullen de Harmonie Ede en Pegasus Pipes and Drums spelen. Op het podium van de slotmanifestatie speelt ’s middags de bigband van de Koninklijke Marechaussee. Sgt. Wilson’s Army Show is te zien op het publieksplein met muziek en liedjes uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

Het is de 68ste herdenking van de verloren Slag om Arnhem, die begon met geallieerde luchtlandingen op de Ginkelse heide. Net zoals in 1944 springen ruim 1000 para’s boven de Ginkelse Heide. De parachutisten uit Nederland, België, Engeland, Canada, Duitsland en Amerika springen uit historische Dakota en Hercules vliegtuigen op de plek waar eerder deze week de resten van een Brits soldaat werden gevonden.
Hart van Nederland verslaggever Hans de Herdt springt mee.
Provincie:
Tag(s):