dinsdag, 14. augustus 2012 - 18:04

Rosenthal protesteert tegen Wit-Rusland na uitwijzen Zweedse diplomaten

Den Haag

Minister Rosenthal heeft dinsdag de Wit-Russische ambassadeur ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Hiermee protesteert Nederland tegen de uitwijzing van alle Zweedse diplomaten uit Wit-Rusland', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Ook de andere EU-lidstaten ontbieden ambassadeurs van Wit-Rusland in een gecoördineerde actie.

Nederland heeft bij de Wit-Russische ambassadeur ook geprotesteerd tegen de slechte omstandigheden waaronder politieke gevangenen worden vastgehouden en opnieuw opgeroepen tot hun onmiddellijke vrijlating en rehabilitatie.

Daarnaast heeft Nederland ernstige bezorgdheid overgebracht over de gevangenneming van Anton Suryapin, de fotojournalist die foto’s op internet had geplaatst van teddyberen met pro-democratische boodschappen, die op 4 juli bij een PR-stunt werden neergelaten boven Wit-Rusland.

Nederland en de andere EU-lidstaten heroverwegen hun politieke contacten met Wit-Rusland. Ook evalueert de EU voor 31 oktober de sanctiemaatregelen. De huidige diplomatieke crisis en de zorgwekkende binnenlandspolitieke situatie, waaronder de aanhoudende onderdrukking van het maatschappelijk middenveld, worden daarin meegewogen.
Provincie:
Tag(s):