zaterdag, 4. februari 2012 - 21:00

Rosenthal teleurgesteld over veto Syrië

Den Haag

Minister Rosenthal heeft teleurgesteld kennis genomen van de uitkomst van de stemming zaterdag in de VN-veiligheidsraad over een resolutie inzake Syrië. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag laten weten.

'De internationale gemeenschap had in het zicht van zoveel geweld in Syrië de plicht om te handelen. Het is een enorme klap voor de Syrische bevolking, Assad moet opstappen', aldus de minister zaterdag.

Het verzoek van de Arabische Liga aan de VN-veiligheidsraad om steun van de internationale gemeenschap voor een politieke oplossing voor deze crisis, leidend tot een vreedzame en democratische transitie in Syrië, was het moment voor alle leden van de Veiligheidsraad om hun verantwoordelijkheid te nemen.

De minister veroordeelt de laatste geweldsuitbarsting in Homs. Rosenthal is ernstig bezorgd over de situatie in Syrië, waar het regime doorgaat met zijn bloedige repressieve campagne tegen het eigen volk.

Hij herhaalt de oproep tot een onmiddellijk einde aan het geweld en het opstappen van President Assad. Zolang dit niet is bereikt, zal Nederland zich blijven inzetten voor het nemen van verdere sancties die het Syrische regime in het hart moeten treffen.
Provincie:
Tag(s):