dinsdag, 6. november 2012 - 10:13

Rotterdam leert Afrikaanse partners piraten bestrijden

Rotterdam

Marinepersoneel van het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam brengt Tanzaniaanse, Mozambikaanse partners op dit moment antipiraterijvaardigheden bij in de Oost-Afrikaanse havenstad Dar-es-Salaam.

De oefening Cutlass Express is een initiatief van antipiraterijtaakgroep 508 van de NAVO, onder leiding van de Nederlandse commandeur Ben Bekkering.

Naast het uitwisselen van informatie en ervaringen worden praktische vaardigheden bijgebracht. Zo oefenden de Afrikaanse partners met Nederlandse RHIB’s, snelle motorboten van speciale marinierseenheden, het snel en zo veilig mogelijk benaderen van een verdacht schip. Het Nederlandse marinepersoneel, voor de gelegenheid oefenpiraat, werd na enige oefening kordaat benaderd en overmeesterd. Dit gebeurde in het bijzijn van Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Hans Wehren.
Sleutel

Oefeningen als Cutlass Express zorgen ervoor dat landen als Tanzania en Mozambique op termijn zelf het hoofd kunnen bieden aan maritieme bedreigingen voor de Oost-Afrikaanse kust. "Maritieme beveiliging is de sleutel tot maritieme handel die op zijn beurt de wereldeconomie draaiende houdt. Aangezien de wereldeconomie een gezamenlijk belang is, is de veiligheid op zee dat ook", verklaart Bekkering het samenwerkingsinitiatief. "Daarom heb ik de Rotterdam, het vlaggenschip van taakgroep 508, tijdelijk vrijgemaakt van patrouilles en ingezet voor de opbouw van regionale antipiraterijcapaciteit."
Provincie:
Tag(s):