zondag, 6. mei 2012 - 9:48

Rotterdams plein officieel omgedoopt tot Pim Fortuynplaats

Rotterdam

Zondag 6 mei is het precies tien jaar geleden dat Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum werd vermoord.

De politicus wordt zondag op een aantal plaatsen in het land herdacht. In Rotterdam wordt Fortuyn op verschillende manieren herdacht. Het plein waar het standbeeld van Fortuyn staat wordt omgedoopt tot ‘Pim Fortuynplaats’.

Zijn betekenis voor de stad en de politiek staat centraal tijdens een speciaal symposium in de Burgerzaal van het stadhuis dat zondagochtend wordt gehouden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb: “Pim Fortuyn gaf een stem aan de mensen die zich in de steek gelaten voelden.”

Themasite Pim Fortuyn
Het Gemeentearchief Rotterdam is in het bezit van de bibliotheek en het archief van Pim Fortuyn. Pim Fortuyn heeft veel bewaard, bijvoorbeeld zijn agenda’s, correspondentie, publicaties, geluidsopnamen van radio-optredens en foto’s. Vanaf vrijdag 27 april is het mogelijk de bibliotheek en inventaris van het archief van Pim Fortuyn te raadplegen via een speciale themasite. Ook zijn de spullen te zien die het Museum Rotterdam uit de nalatenschap van Pim heeft verworven. Vanaf 2015 is het archief toegankelijk voor het publiek.

Pim Fortuynplaats
De plek waar het standbeeld van Pim Fortuyn sinds 2003 staat en jaarlijks zijn sterfdag wordt herdacht, werd zondag 6 mei rond 18.00 uur omgedoopt tot Pim Fortuynplaats. Het plein grenst aan de Korte Hoogstraat.

Symposium
De gemeente Rotterdam en ProDemos hebben in samenwerking met Marten Fortuyn, een symposium georganiseerd in de Burgerzaal van het stadhuis op 6 mei vanaf 11.30 uur. Verschillende sprekers zullen een beeld schetsen van Pim Fortuyn en zijn invloed op de samenleving. Dagvoorzitter tijdens het symposium is Paul Witteman.

Herdenkingsmis
Zondagochtend werd er om 9.30 uur al een speciale herdenkingsmis in de H.H. Elisabeth- en Laurentiuskathedraal gehouden ter nagedachtenis aan Pim Fortyun. Deze mis werd door ongeveer 400 mensen bijgewoond.
Provincie:
Tag(s):