dinsdag, 24. juli 2012 - 11:10

'Rotterdamse uitkeringstrekker hangt liever op de bank'

Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft een gat in haar begroting en wil, in een poging dit gat te dichten, de uitgaven aan uitkeringen omlaag brengen.

Een aantal maanden geleden kwam de PvdA Rotterdam met een initiatief om uitkeringstrekkers aan het werk te helpen in de kassen in het Westland. De behaalde resultaten komen echter in de verste verte niet in de buurt van wat de PvdA-fractie de gemeenteraad voorspiegelde. De tuinders hebben liever scholieren of immigranten in hun kassen, omdat zij goedkoper en vooral gemotiveerder zijn. De JOVD Rijnmond, de liberale jongerenorganisatie van Rotterdam en omstreken, legt nog maar eens de vinger op de zere plek.

slechts vijf proeftijd doorstaan
Toen de Rotterdamse PvdA-fractie het initiatief op tafel legde zouden er honderden bijstandsgerechtigden aan werk geholpen kunnen worden. Het project van de gemeente Rotterdam leverde dan ook verbluffende resultaten op; volgens wethouder Florijn (PvdA) gingen maar liefst 26 mensen aan het werk in de kassen, waarvan slechts 5 mensen hun proeftijd wisten te doorstaan. Wethouder Florijn wijst naar de tuinders. Zij zouden - hoe raar het ook klinkt - liever goedkope, gemotiveerde krachten hebben. Bovendien zouden veel tuinders al mensen hebben aangenomen voor de zomermaanden, aldus Florijn.

Niet de hand ophouden
JOVD Rijnmond Algemeen Bestuurslid Politiek Robin van der Wal: ”het toont aan dat de Rotterdamse uitkeringstrekker lui en afhankelijk is geworden en dat is zorgelijk. Mensen moeten in de basis deelnemen aan het economisch verkeer en niet de hand ophouden bij de rest van werkend Nederland.” Het heeft even geduurd, maar het lijkt alsof de PvdA in Rotterdam inmiddels doorheeft dat uitkeringen de gemeente geld kosten, maar er is nog een lange weg af te leggen. Zo durft de PvdA, in tegenstelling tot andere partijen, niet écht in te grijpen door de uitkeringen van werkweigeraars te stoppen.

Inmiddels is er een kas in het Westland vrijgekomen om uitkeringstrekkers zogenaamd “in te werken”. Zo krijgen ze alle tijd om het plukken van tomaten en komkommers onder de knie te krijgen. ”Belachelijk”, aldus van der Wal. De JOVD Rijnmond zet haar strijd tegen bankhangers voort, ook in komkommertijd.
Provincie:
Tag(s):