donderdag, 6. september 2012 - 18:27

Ruim 10.000 handtekeningen tegen afbraak Rotterdamse thuiszorg

Rotterdam

Duizenden Rotterdammers zijn tegen de afbraak van de thuiszorg.

Donderdag hebben leden van Abvakabo FNV verenigd in de actiegroep WijzijndethuiszorgRotterdam 10.174 handtekeningen van Rotterdammers overhandigd aan de gemeenteraad in de havenstad. Ook hebben zij een zwartboek met brieven van verontruste ouderen en gehandicapten overhandigd. De overhandiging was voorafgaand aan een debat van gemeenteraadsleden over de afbraak van de thuiszorg.

Rotterdam bezuinigt miljoenen op de thuiszorg. De ouderen en gehandicapten die op thuiszorg zijn aangewezen dreigen de dupe te worden. En dat terwijl de huishoudelijke hulpen voor veel mensen onmisbaar zijn.

Per 1 april 2013 wil Rotterdam het aantal uren dat aan huishoudelijke zorg geboden wordt met een derde terugbrengen. Thuiszorgorganisaties willen de aanbesteding niet verliezen, schrijven te laag in en schuiven deze rekening door naar de werknemers. Dit leidt tot slechtere kwaliteit van zorg, loondumping en baanverlies. Dit drama voltrekt zich op vele plaatsen in Nederland.

Landelijk wilde Abvakabo FNV in de cao VVT stevige afspraken maken over goed loon (FWG15). Maar werkgevers en de kleinere vakbonden vonden dat niet nodig en zetten onlangs hun handtekening onder een akkoord dat geen enkel probleem in de zorg oplost en dat de voortdurende loondumping laat voortbestaan.

Vorige week legden medewerkers van thuiszorgorganisatie Faveo in Rotterdam hun werk al neer uit protest tegen de afbraak van de thuiszorg. Op 10 september hebben zij een tweede stakingsdag aangekondigd. Ook in andere plaatsen wordt actiegevoerd. Zo blokkeren thuiszorgers in Emmen op 11 september hun gemeentehuis uit protest tegen de afbraak van de thuiszorg.
Provincie:
Tag(s):