donderdag, 15. november 2012 - 13:42

Ruim 13.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen

Amsterdam

Dit najaar is ruim dertienduizend kilo vuurwerk in beslag genomen door de politiemilieuteams en haar opsporingspartners. Dat blijkt uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie

Tot en met 31 oktober is er minder illegaal vuurwerk in beslag genomen dan vorig jaar (eind november stond de teller op 57.000 kg). Het betreft over het algemeen wel zwaarder en gevaarlijker vuurwerk. De veel voorkomende Big Boy bijvoorbeeld is zeer explosief. De kracht is vergelijkbaar met een handgranaat.

De Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers constateerde eerder dit jaar dat de illegale handel in vuurwerk via websites en sociale media toeneemt. De criminele aanbieders richten zich vooral op jongeren. Die worden via het web door tussenpersonen benaderd met het verzoek om naar een geheime plaats te komen om de bestelling op te halen en af te rekenen. Het gaat vaak om grote bedragen, variërend tussen de 500 en duizenden euro’s per levering.
Doel: minder incidenten

De Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers is een samenwerking tussen VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid) en de politie. Zij wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) en Meld Misdaad Anoniem. Het doel van de Task Force is minder incidenten en ongevallen door vuurwerkbommen.
Provincie:
Tag(s):