woensdag, 21. november 2012 - 21:51

Ruim 3 miljoen noodhulp voor slachtoffers Oost-Congo

Den Haag

Nederland zal opnieuw financieel gaan bijdragen aan de slachtoffers in Oost-Congo. Dat maakt het kabinet vandaag bekend.

Gevechten tussen rebellen en het regeringsleger in en nabij de stad Goma in het oosten van Democratische Republiek Congo, hebben geleid tot een grote stroom vluchtelingen. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft woensdag 3,2 miljoen euro beschikbaar gesteld aan VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR voor opvang in vluchtelingenkampen.

Nederland sluit zich aan bij de veroordeling door de VN-Veiligheidsraad en de eis dat M23 zich terugtrekt uit Goma. Ook maakt het kabinet zich grote zorgen over het lot van de ontheemden. ‘M23 moet het geweld direct stoppen en zich terugtrekken uit Goma. Destabilisatie van Congo ligt op de loer met mogelijk nog meer geweld en doden tot gevolg’, aldus Ploumen.

Het precieze aantal ontheemden is nog onduidelijk. Veel mensen zijn Goma ontvlucht, een stad van bijna een miljoen inwoners. 60.000 mensen die vanwege eerdere gevechten al in een opvangkamp in de buurt van Goma zaten, zijn ook op de vlucht geslagen. Voordat de huidige crisis uitbrak waren er al ruim 700.000 ontheemden in het gebied.

De Nederlandse overheid steunt ook diverse maatschappelijke organisaties die vluchtelingen in Oost-Congo bijstaan. Met deze nieuwe toezegging komt de totale Nederlandse bijdrage dit jaar op bijna 6 miljoen euro.
Provincie:
Tag(s):