donderdag, 13. december 2012 - 13:13

Ruim 6000 kg illegaal zwaar vuurwerk en 9 aanhoudingen

Amsterdam

De politie heeft dinsdag bij invallen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Nootdorp 6.250 kilogram aan zwaar illegaal vuurwerk in beslag genomen. 'Tevens zijn er 9 personen zijn aangehouden', meldt de politie donderdag.

Een groot deel van het illegale vuurwerk is zeer gevaarlijk massaexplosief vuurwerk, waaronder mortierbommen en cobra’s. De politie verrichtte negen aanhoudingen en nam zeven voertuigen en een bedrag van 15.000 euro in beslag.

Vernietigd
In Nootdorp nam het Regionaal Milieuteam van de politie Den Haag 2.400 kilo vuurwerk in beslag. In Rotterdam was dat 450 kg en in Amsterdam ging het om 3.400 kilo. Het vuurwerk is inmiddels afgevoerd en mede vanwege de gevaarzetting vernietigd.

Aanhoudingen
In Rotterdam werden vijf verdachten aangehouden tussen de 33 en 43 jaar. Bij invallen in Amsterdam ging het om een 57-jarige vrouw en een man van 59 jaar.

Bij invallen in Nootdorp werd een 21-jarige verdachte aangehouden en in Leidschendam-Voorburg een 26-jarige verdachte. De politie nam daarbij zeven bestelauto’s in beslag waarmee het illegale vuurwerk werd getransporteerd. Daarnaast werd een bedrag van 15.000 euro geconfisceerd.

Het merendeel van de verdachten zit nog vast. De politie overlegt met het Openbaar Ministerie over een voorgeleiding van de verdachten aan de rechter-commissaris.

In één klap
Massaexplosief vuurwerk betekent, dat wanneer dat vuurwerk ligt opgeslagen, bijvoorbeeld in een garagebox, en één stuk van dat vuurwerk ontploft (per ongeluk), dat dan al het vuurwerk in één klap ontploft.

Met als gevolg dat de garage uit elkaar klapt en dat (brok)stukken tot op grote afstand kunnen worden weggeworpen. Het laat zich raden welke gevolgen dat kan hebben wanneer de garage in de directe omgeving ligt van woningen, speeltuin of winkels.
Provincie:
Tag(s):