donderdag, 17. mei 2012 - 19:18

Russische rederij boete voor illegale lozingen op zee

IJmuiden

Een Russische rederij heeft woensdag een transactie aangeboden gekregen van 45.000 euro voor illegale lozingen op de Noordzee en de Noordelijke IJszee.

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) deed onderzoek nadat een Kustwachtvliegtuig eerder deze maand op de Noordzee het schip tijdens het lozen op heterdaad betrapte.

Toen het zeeschip de dag na de lozing de haven van IJmuiden aandeed stelde de Waterpolitie van het KLPD aan boord een onderzoek in naar de oorzaak van de verontreiniging. Volgens de verantwoordelijke officieren was de verontreiniging ontstaan door technische storing aan een van de motoren waarbij smeerolie in het koelwater en vervolgens in zee was gekomen. De kapitein en de hoofd werktuigkundige zijn aangehouden voor verhoor.

De Waterpolitie onderzocht vervolgens de olieboekhouding en de apparatuur die het mogelijk maakt water over boord te pompen nadat de olie van het water is gescheiden. Het geloosde water wordt continu geanalyseerd en het lozen stopt automatisch wanneer teveel verontreinigd water wordt gemeten. Bij de controle constateerde de Waterpolitie dat de apparatuur vol olie zat. Kennelijk heeft de installatie niet goed gewerkt en is olie overboord gepompt. Volgens de olieboekhouding was de installatie de laatste keer gebruikt bij een illegale lozing op 1 mei 2012, toen het ten noordwesten van Noorwegen voer.

Het Functioneel Parket heeft de rederij uit Sint Petersburg voor de illegale lozingen een transactie van 45.000 euro aangeboden.
Provincie:
Tag(s):