maandag, 27. augustus 2012 - 8:14

Rutte beducht voor lange formatie

In een interview met het AD zegt VVD-lijsttrekker Mark Rutte dat hij bang is voor een lange formatie na de verkiezingen.

Dat is volgens Rutte onder meer het gevolg van het besluit dat de Tweede Kamer kortgeleden nam om het staatshoofd geen rol meer te geven bij de kabinetsformatie. Rutte in de krant: 'Dat is een slechte zaak. Het huidige proces is maximaal transparant. De koningin ontvangt alle fractievoorzitters na de verkiezingen, die vertellen wat zij willen en zij volgt de meerderheid', zegt Rutte. Dat is dus veranderd: 'De nieuwe Kamer komt pas negen dagen na de verkiezingen bijeen. Voor die tijd krijg je een periode waarin iedereen elkaar belt en dingen belooft. Dat kon vroeger niet, omdat de koningin al meteen na de verkiezingen iedereen ontving.'

Eerder dit jaar besloot de Kamer dat ze zelf een of meer informateurs aan zal wijzen en ook een opdracht mee zal geven. Voorheen was dit de taak van de koningin. Het AD schrijft dat het parlement al vanaf 1971 wel de mogelijkheid had zelf het initiatief te nemen in de formatie, maar dat het daar nooit met succes gebruik van maakte.
Provincie:
Tag(s):