dinsdag, 11. september 2012 - 19:52

Rutte en Samson nek aan nek bij premier voorkeur

Den Haag

Een dag voor de verkiezingen is duidelijk dat de stembusgang op een nek- aan-nek race tussen VVD en PvdA. In vergelijking met vorige week stijgt de VVD weliswaar van 34 naar 35 zetels, maar de PvdA is inmiddels bijna langszij gekomen (34 zetels). Dit blijkt uit de jongste peiling van TNS NIPO

De opkomst van de PvdA is ten koste gegaan van de positie van de SP, dat terugvalt naar 21 zetels. De PVV stabiliseert (17 zetels), terwijl het CDA (12 zetels) momenteel D66 (13 zetels) nog voor zich moet dulden.

Ook de ‘premiervraag’ is inmiddels een nek-aan-nek race geworden. Aan de respondenten is de vraag gesteld welke minister-president de voorkeur heeft, als er gekozen moet worden tussen Rutte en Samsom. 37% kiest voor Rutte, 35% voor Samsom, 15% zegt geen van beide als minister-president te willen zien en 13% zegt het niet te weten. Onder de linkse partijen scoort Samsom hoger dan Rutte, bij de rechtse partijen is dat Rutte. D66-stemmers hebben iets vaker een voorkeur voor Rutte (44%) dan voor Samsom (38%).
Provincie:
Tag(s):