zaterdag, 24. november 2012 - 15:01

Rutte: koningin weer bij formatie

Den Bosch

Tijdens het VVD-congres in Den Bosch heeft premier Rutte laten weten dat hij denkt dat het goed is als koningin Beatrix haar oude rol bij de kabinetsformatie weer terug zou krijgen. Dit meldt de Volkskrant zaterdag.

Rutte in de krant: 'Ik zou terug willen naar het oude systeem, maar ik realiseer me dat er nu in de Tweede Kamer geen meerderheid voor is'. Volgens Rutte werkte de nieuwe door de Tweede Kamer gewenste aanpak dit keer omdat er een redelijk duidelijke verkiezingsuitslag was. Rutte: 'Maar als er een complexe uitslag zou zijn, zoals bijvoorbeeld in 2010, dan heb je tijd nodig om tot elkaar te komen. En dan is de rol van de koningin erg belangrijk.'

Kritiek op regeerakkoord
Er was tijdens het congres veel kritiek op de verschillende onderdelen uit het regeerakkoord, vooral op de plannen om de inkomensverschillen te verkleinen.
Sommige leden van de partij waren bang dat de partij haar eigen visie had losgelaten en drongen erop aan de grenzen van het regeerakkoord op te zoeken.

Maar volgens fractievoorzitter Halbe Zijlstra is dat niet nodig. In een gesprek met nu.nl zegt hij: "De afspraken zijn helder, daarbuiten oordelen we naar eigen inzicht." Volgens Zijlstra zullen de PvdA en de VVD ieder hun eigen visie blijven verkondigen, en is er met het regeerakkoord alleen sprake van een 'gezamenlijke opdracht' om het land 'sterker uit de crisis' te laten komen.

Afspraken regeerakkoord 'goed verdedigbaar'

Rutte vindt de afspraken in het regeerakkoord 'goed verdedigbaar' en benadrukt dat het kabinet in de komende jaren 45 miljard euro moet bezuinigen. Dit zullen vooral de lagere inkomens gaan merken want zij maken het meest gebruik van overheidsvoorzieningen. Dus dat er iets extra's voor de lagere inkomens wordt gedaan 'als je zo verschrikkelijk veel geld weghaalt bij de overheid', vindt Rutte goed uit te leggen. De inkomensverschillen worden nu verkleind via de belastingen. Volgens Rutte is de koopkrachtachteruitgang voor de middengroepen 'zeer beperkt'.
Provincie:
Tag(s):