woensdag, 18. april 2012 - 18:35

Rutte ontvangt president Gül van Turkije

Den Haag

De Turkse president Abdullah Gül heeft tijdens zijn driedaags staatsbezoek aan Nederland een ontmoeting gehad met minister-president Rutte.

In dit onderhoud spraken Gül en Rutte onder meer over de sterke economische banden tussen Nederland en Turkije. De waarde van de onderlinge handel steeg de afgelopen 10 jaar tot ongeveer €5,5 miljard en volgens Rutte is er 'een enorme potentie voor groei'.

De minister-president sprak respect uit voor de rol van Turkije in de Arabische wereld die zoveel in beweging is. 'Nederland heeft grote waardering voor de zeer actieve rol die Turkije in dit verband speelt. Dat geldt in het bijzonder voor uw inzet om een halt toe te roepen aan het verschrikkelijke geweld van het Syrische regime tegen onschuldige burgers.' Daarmee bewijst Turkije eens te meer dat het een belangrijke brugfunctie heeft in de dialoog tussen het Westen en de islamitische wereld, aldus minister-president Rutte.

Ter ere van 400 jaar diplomatieke relaties tussen Turkije en Nederland heeft de kunstenares Deniz Seyda Tunca een herdenkingsmunt van €5 ontworpen: ‘het tulpenvijfje’. De munt staat symbool voor de al 400 jaar durende relatie.
Provincie:
Tag(s):