dinsdag, 17. april 2012 - 13:29

Sabir K. mag aan VS worden uitgeleverd

Den Haag

Sabir K. die in de Verenigde Staten (VS) wordt verdacht van het voorbereiden van terreurdaden mag worden uitgeleverd aan de VS. Dat heeft de Hoge Raad vandaag besloten.

De Nederlander Sabir K. is in juni 2011 in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het voorbereiden van terroristische aanslagen. Zo zou hij onder meer in 2010 een zelfmoordaanslag hebben beraamd op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. De VS hebben gevraagd om zijn uitlevering. K. is in Pakistan opgepakt en in april 2011 uitgezet naar Nederland. Hier is hij in afwachting van zijn uitlevering gedetineerd.

De verdachte verzette zich tegen uitlevering aan de VS omdat volgens hem Amerikaanse functionarissen een rol hebben gespeeld bij de martelingen die hij in Pakistan onderging. Hij deed in dat verband een beroep op artikel 3 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) dat zegt dat niemand mag worden gemarteld of vernederd. Dat beroep zou de rechtbank ten onrechte niet hebben erkend.

Volgens de Hoge Raad zijn geen juridische obstakels voor de uitlevering van K. De beslissing of hij daadwerkelijk wordt uitgeleverd ligt bij de minister van Veiligheid en Justitie.
Provincie:
Tag(s):