zaterdag, 3. maart 2012 - 17:34

'Sabotage' aan kerncentrale loopt met sisser af

De landmacht en de Zeeuwse kerncentrale van EPZ hebben zaterdag een grote oefening gehouden bij de kerncentrale Borssele.

De oefening was gebaseerd op de ervaringen die zijn opgedaan na het nucleaire ongeluk in het Japanse Fukushima. Om het zo realistisch mogelijk te maken was zogenaamd sabotage gepleegd en werd een dijkdoorbraak geoefend bij het sluizencomplex van Hansweert en de kerncentrale bij Borssele. Volgens een woordvoerder van EPZ is de multidisciplinaire oefening geslaagd.

Civiel-militaire oefening
De oefening op het kerncentraleterrein maakt deel uit van de grotere oefening ‘Wake up’ die gedurende twee weken wordt gehouden in Brabant, Limburg en Zeeland. In ‘Wake up’ oefenen civiele en militaire hulpverleners op meerdere locaties de samenwerking in diverse crisisscenario’s. De kerncentrale Borssele is beveiligd tegen overstromingen tot ruim 8 meter boven NAP. Zij kan vervolgens lange tijd met eigen systemen in een veilige toestand worden gehouden. Toch bestaat de kans dat na verloop van tijd brandstof, voedsel, wachtploegen en materieel onder moeilijke omstandigheden naar het centralecomplex moeten worden vervoerd.
Provincie:
Tag(s):