vrijdag, 20. april 2012 - 21:11 Update: 08-07-2014 0:53

Salaris gemeenteambtenaren toch omhoog

Den Haag

Gemeenteambtenaren hebben na bijna een jaar van onderhandelingen en acties een nieuwe cao.

Abvakabo FNV, de grootste vakbond in de publieke sector, heeft vrijdag samen met CNV Publieke Zaak en CMHF een principeakkoord bereikt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De nieuwe cao loopt van 1 juni 2011 tot en met 31 december 2012. Leden van de vakbonden kunnen zich de komende periode uitspreken over het akkoord. Onder de cao gemeenten vallen 180.000 medewerkers.

'Met het akkoord hebben wij de nullijn weten te doorbreken en goede afspraken kunnen maken over werkzekerheid, kwaliteit van werk en koopkrachtbehoud. Het is lang wachten geweest op een nieuwe cao. Na langdurige onderhandelingen en diverse acties heeft de VNG nu geluisterd naar haar medewerkers, die eerder deze week in een referendum massaal hun steun uitspraken voor de eisen van de vakbonden', aldus Bert de Haas, bestuurder van Abvakabo FNV.

De ambtenaren krijgen een structurele loonsverhoging van 1 procent met terugwerkende kracht per 1 januari 2012 en per 1 april 2012. Daarnaast krijgen gemeenteambtenaren een eenmalige uitkering van 200 of 400 euro, afhankelijk van de functieschaal.

Om werkzekerheid te garanderen wordt de begeleiding van werk naar werk substantieel verlengd van 7 naar 24 maanden. Boventallige medewerkers die binnen 24 maanden geen nieuwe baan vinden, krijgen maatwerk op basis van advies van een loopbaanbegeleider. Daarmee worden alle kansen op ander werk benut.

Om kwaliteit van werk te verbeteren dringen gemeenten het aantal externen terug. Werkgever en vakbonden monitoren dit. Tevens stellen gemeenten een plan van aanpak op om interne bureaucratie te verminderen.

Sinds juni 2011 moesten gemeenteambtenaren het stellen zonder cao.
Categorie:
Tag(s):