donderdag, 9. februari 2012 - 12:22

Schaatsers van ijs gehaald in Apeldoorn na sabotage aan sluis

Apeldoorn

De politie in Apeldoorn heeft tientallen schaatsers van het ijs op het Apeldoorns Kanaal gehaald nadat onbekenden sabotage hebben gepleegd aan de Apeldoornse sluis.

Vandalen vernielden in de nacht van woensdag op donderdag 9 februari vier zware cilinderhangsloten van de Apeldoornse Sluis. Hierdoor zakte het waterpeil in dit pand van het Apeldoorns Kanaal met 20 cm. Tussen Apeldoorn en Dieren is over een lengte van 17 km water op het ijs gekomen.

Schaatsen op het gehele kanaal is daarom niet meer mogelijk. Medewerkers van het waterschap vervingen de sloten, deden aangifte van de vernieling en informeerden de betrokken gemeenten, brandweer en lokale ijsverenigingen. De sabotage heeft mogelijk gevolgen voor de ijsvloer in Beemte Broekland. Waterschap Veluwe houdt de gevolgen nauwlettend in de gaten.

Waarschuwing
Het waterschap waarschuwt nog steeds voor onveilige situaties zoals het stromende water in het Apeldoorns Kanaal en in de beken. Ook al lijkt het ijs goed, het ijs is hier echt zwakker dan op andere plekken vanwege de stroming van het water onder het ijs. Door de stroming slijt het ijs van onder af. Dit is vaak slecht te zien vanaf het oppervlak, maar maakt het ijs wel verraderlijk.

Veiligheid
Waterschap Veluwe adviseert dringend om voor informatie over ijsdikte, betrouwbaarheid van het ijs en openstelling van schaatsroutes, de websites van ijsverenigingen en van de Schaatsbond
Provincie:
Tag(s):