maandag, 30. januari 2012 - 12:13

Schaatskoorts in Nederland neemt toe nu winter toeslaat

Leeuwarden

Nog één nacht vorst en dan zet waterschap Friesland dinsdag waar mogelijk de poldergemalen uit. Dit heeft het waterschap maandagmiddag laten weten.

De vorst in de nacht van zondag op maandag is te zwak geweest om de bodem te bevriezen. Daarom komt er nog veel water uit de bodem omhoog. Door dit water maandag nog weg te malen, voorkomt het waterschap dat de gemalen midden in de vorstperiode alsnog aan moeten.

Draaiboek IJs van Wetterskip Fryslan is zondagochtend 29 januari officieel van start gegaan. Eén van de maatregelen uit dit draaiboek is dat de poldergemalen geleidelijk worden stopgezet. Omdat de waterstand in de afzonderlijke polders onderling sterk kan verschillen, bekijkt het waterschap per polder wat verstandig is.

Stabiele vorstperiode
Zondagochtend is het gemaal bij Stavoren uitgezet en zijn de sluizen bij Harlingen, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp gesloten. Zo zorgt het waterschap dat het water in de kanalen, vaarten en meren tot rust komt. De komende 7 tot 10 dagen lijkt een stabiele vorstperiode te worden. Daarom neemt het Friese waterschap maatregelen om bij te dragen aan de ijsaangroei. De omstandigheden daarvoor zijn gunstig, want er is weinig neerslag en wind voorspelt en 's nachts gaat het behoorlijk vriezen.

Houdt winter aan?
Het zal er de komende dagen om spannen of de strenge vorst doorzet met het oog op schaatstochten of zelfs een heuse Elfstedentocht. Op langer termijn is de verwachting op 60 procent kans dat de winter ons landje in haar greep houd. Pas aan het einde van deze week kan voorzichtig het weerbeeld van volgende week in kaart worden gebracht. Volgens BlikopNieuws weerman Bas kan het nog alle kanten op, al moet men ook serieus rekening houden met toch een omslag naar zachter weer.

IJsverenigingen in Nederland zijn inmiddels dag en nacht in touw om de eerste wedstrijd op natuurijs binnen te slepen. Wel wordt meer sneeuw verwacht komend weekend. Dat doet het ijs in ieder geval geen goed mocht de vorst aanhouden.
Provincie:
Tag(s):