donderdag, 5. april 2012 - 10:38

Schietende agenten Zevenbergen niet vervolgd

Breda

Er komt geen vervolging tegen twee politieagenten van korps Midden-West Brabant na een schietincident in Zevenbergen. De vader van het slachtoffer deed aangifte tegen hen nadat zij zijn zoon hadden neergeschoten op 23 september 2011. De man overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie Breda stelt geen vervolging in omdat het vuurwapengebruik gerechtvaardigd was in deze situatie.

Zwaaiend met mes
Op de avond van 23 september kreeg de politie een melding van problemen in een woning in Zevenbergen. Er zou iemand gestoken zijn met een mes. De agenten die als eerste ter plaatse waren troffen een oudere man aan met een behoorlijk bloedende snijwond. De man die de grootvader van het slachtoffer bleek verklaarde dat zijn kleinzoon in zijn woning was en dat zijn echtgenote nog binnen was. Zij was ook gewond.

Inmiddels arriveerden er andere politieagenten. Een van de agenten ging samen met een hondengeleider en diensthond de woning binnen. Ze troffen de man aan die bovenaan de trap stond en met een mes zwaaide. De man reageerde niet op het aanroepen door de politie. Met behulp van de hond werd geprobeerd hem te overmeesteren. Dat lukte echter niet. De man was zeer agressief en stak in op de politiehond en het schild dat de agent droeg.

Vijf schoten
Bij een tweede poging om hem aan te houden werd pepperspray gebruikt maar ook dat mocht niet baten en agenten trokken zich buiten de woning terug waar zich inmiddels ook een menigte had verzameld. Kort daarop kwam de man met het mes naar buiten. Hoewel hem door verschillende agenten werd gesommeerd het wapen te laten vallen, deed de duidelijk agressieve man dit niet. Omdat hij in de richting liep van de politieagenten en de menigte, zagen twee agenten zich genoodzaakt om te schieten. In totaal werden er met kleine tussenpozen vijf schoten afgevuurd. Pas bij de laatste verwonding viel de man neer. Hij verwondde zichzelf daarna nog met het mes. De 22- jarige man uit Zevenbergen overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Onrust
Het schietincident zorgde voor veel onrust zeker nadat in de omgeving het gerucht ging dat er op het latere slachtoffer was geschoten toen hij al op de grond lag. Daar is in het onderzoek van de rijksrecherche niets van gebleken. Het relaas van de gebeurtenissen op die dag worden onder andere ondersteund door de zeer gedetailleerde getuigenverklaringen van omstanders en politieagenten. Er is in de ogen van het OM zeker niet lichtvaardig gehandeld toen de twee agenten hun dienstwapen gebruikten.

De betrokken politieagenten en de nabestaanden zijn op de hoogte gebracht van de beslissing van het OM.
Provincie:
Tag(s):