woensdag, 14. november 2012 - 20:41

Schietende overvallers juwelier horen 9 en 12 jaar cel eisen

Leiden

Twee mannen van 22 jaar uit Amsterdam moesten op woensdag 14 november voor de rechter in Den Haag verschijnen in verband met een overval op 11 januari dit jaar op een juwelier aan de Haarlemmerstraat in Leiden.

Bij de overval is er op twee politieagenten geschoten en op de juwelier die de verdachten probeerde tegen te houden, toen zij op de vlucht waren. De mannen worden verdacht van poging gekwalificeerde doodslag in vereniging, het plegen van een overval met geweld en bedreiging van de juwelier en winkelende mensen.

Op 11 januari rond 11.45 uur drongen drie gewapende mannen de juwelier binnen. Ze hadden capuchons en petjes op en sjaals voor hun gezicht. Een overvaller droeg ook een bivakmuts. De juwelier werd onder schot gehouden door een van de mannen terwijl de andere twee de vitrines kapotsloegen met hamers. De drie klanten die in de winkel aanwezig waren, werden ruw aan de kant geduwd. De overvallers stopten de sieraden in grote tassen, waarna ze enkele minuten later weer de juwelier verlieten.

Verschillende mensen buiten hadden door wat er zich binnen had afgespeeld en probeerden de daders tegen te houden. Een winkelier gooide een stoel naar hen. De mensen die te dichtbij kwamen, werden met een wapen bedreigd en de daders renden weg door de Kennewegsteeg naar de Apothekersdijk. De juwelier volgde hen en filmde de daders met zijn mobiele telefoon. De mannen probeerden een scooter die klaarstond op de Apothekersdijk te starten, maar dit lukte niet. De juwelier werd vervolgens door een van de overvallers beschoten.
De daders renden weg, waarbij een grote tas met gestolen sieraden achterliet. De juwelier rende achter twee overvallers aan en kreeg een man te pakken, die vervolgens viel. De tas met sieraden die hij in zijn handen had, viel ook en een deel van de inhoud kwam in het water terecht en een ander deel op straat. De andere dader keerde terug om zijn mede-overvaller te helpen en schoot wederom op de juwelier. Die pakte snel de tassen met sieraden en keerde terug naar zijn winkel.

Ondertussen was de politie ter plaatse en werd de politieauto met daarin twee agenten beschoten door een van de overvallers. De kogel ging door de zijruit, maar raakte de agenten gelukkig niet. De daders vluchtten verder en gingen een winkel in, waar een aantal kledingstukken achterliet in een pashokje. Ze verlieten de winkel en gingen uit elkaar. Een verdachte ging een sieradenwinkel in en verstopte hier zijn wapen. Twee patronen uit het wapen stopte hij in een te koop liggende portemonnee. Even later hield de politie hem aan in de winkel.

De tweede verdachte die woensdag terechtstond, werd later in Amsterdam aangehouden. De derde verdachte staat internationaal gesignaleerd en op de nationale opsporingslijst. Hij is nog niet aangehouden maar de zoektocht naar hem gaat door.

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte die nog gezocht wordt, waarschijnlijk op de politie heeft geschoten. De andere twee mannen zijn daarmee wat de officier betreft wel schuldig aan medeplegen omtrent het schieten op de politie. Er is volgens de officier gedurende en na de overval sprake van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de mannen.

Tegen de verdachte die later in Amsterdam werd aangehouden is er volgens de officier ook genoeg bewijsmateriaal: er werd DNA van hem aangetroffen op een achtergelaten bivakmuts en in zijn woning werd een trui aangetroffen die ook te zien was op de camerabeelden van de overval en daarbij had de trui glassporen op zich die overeenkomsten vertoont met het glas van de juwelier.

Uit camerabeelden van andere winkeliers bleek dat de verdachten de omgeving bij de juwelier van tevoren hadden verkend. Hieruit blijkt ook dat er sprake was van voorbereiding en een nauwe samenwerking.

De officier van justitie vindt een gevangenisstraf voor lange tijd voor beide verdachten een passende straf. Op een klaarlichte dag hebben ze in een drukke winkelstraat een overval gepleegd op een juwelier. Hierbij is uiteindelijk op straat meerdere keren gericht geschoten, eerst op de juwelier en vervolgens op twee agenten in functie. Er zijn geen doden gevallen, maar dit had zeker kunnen gebeuren.

Daarnaast was het voor de getuigen en slachtoffers een traumatische ervaring. De verdachten hadden alleen hun eigen financiele gewin voor ogen en hebben totaal geen rekening gehouden met de slachtoffers.

Naast de gevangenisstraffen moeten de verdachten wat de officier van justitie betreft in totaal een schadebedrag van circa 13.000,- euro aan de slachtoffers betalen.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.
Provincie:
Tag(s):