woensdag, 24. oktober 2012 - 17:21

Schilderijenroof mogelijk compensatie voor onderschepte partij cocaïne

Rotterdam

Er bestaat een mogelijkheid dat de schilderijenroof uit de Kunsthal bedoeld is al financiële compensatie voor de criminelen die onlangs 8000 kilo cocaïne aan hun neus voorbij zagen gaan. Dit heeft beveiligingsspecialist Ton Cremers tegen EenVandaag gezegd.

Cremers was vroeger hoofd van de beveiliging van het Rijksmuseum in Amsterdam en hij ziet overeenkomsten met soortgelijke kunstroven zoals de kunstroof uit het Van Gogh museum in 2002 en de roof van "de schreeuw van Munch" uit het Munchmuseum in Oslo.

Ook hier zou er een verband zijn met grote partijen drugs die vlak voor de kunstroven door justitie werden onderschept. De criminelen zouden volgens Cremers met de gestolen kunst de onderhandeling met de verzekeringsmaatschappijen willen aangaan om zo toch nog geld te kunnen verdienen om de mislukte drugssmokkel te compenseren.

Megavangst: 8000 kilo cocaïne
Dinsdag 9 oktober hield de Nationale Recherche vijf mannen aan nadat een dag eerder in de haven van Antwerpen door de douane een recordvangst van 8000 kilo cocaïne met bestemming Nederland was gedaan. De groothandelswaarde van de enorme partij cocaïne, die verstopt zat onder een lading bananen, is ongeveer 280 miljoen euro.

Het drugstransport kwam maandag 8 oktober in de haven van Antwerpen aan op een vrachtschip uit Ecuador. De container met fruit, die was bestemd voor een bedrijf in Zoetermeer, werd dinsdag aan het einde van de middag afgeleverd op het industrieterrein Spaanse Polder in Rotterdam. Het transport was gevolgd door de politie.

De Nationale Recherche hield behalve de 46-jarige chauffeur uit België nog vier mannen uit Rotterdam aan toen de container werd uitgeladen. Deze verdachten zijn vrijdag 12 oktober reeds voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

De straatwaarde van zo'n omvangrijke partij cocaïne is meer dan een half miljard euro. In Nederland zijn eerder megavangsten cocaïne gedaan: 4000 kilo in Vlissingen in 2000 en 4600 kilo in Rotterdam in 2005.

Door de Nationale Recherche wordt verder onderzoek gedaan naar de uiteindelijke bestemming, de financiering en de opdrachtgevers van het drugstransport.
Provincie:
Tag(s):