maandag, 4. juni 2012 - 8:26

Schippers wil verspilling in de zorg flink aanpakken

Den Haag

Minister Schippers (Volksgezondheid) is geschrokken van een recent onderzoek van thuiszorgorganisatie Buurtzorg, waaruit bleek dat patiënten in de thuiszorg voor gemiddeld zo'n honderd euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen thuis hebben liggen. Dit schrijven verschillende media maandag.

De demissionaire minister (VVD) wil dat er een einde komt aan de verspilling in de zorg. De bewindsvrouw roept maandag tijdens een conferentie de sector op om in beweging te komen. Schippers:''Zonder dat de patiënt er minder van wordt, kunnen we miljoenen euro's besparen'.

Zo wil de minister de verpakkingen kleiner maken, omdat er dan minder blijft liggen als maar een klein deel van de producten wordt gebruikt.

Meer zorg in de buurt
Verder moeten patiënten voor meer zorg in de buurt terechtkunnen, bijvoorbeeld bij de huisarts. Ze moeten volgens haar daarom minder vaak worden doorverwezen naar het ziekenhuis. En de verpleegkundige moet weer de wijk in, want dat bespaart geld.

Medicijnen doelmatiger en goedkoper
Schippers wil ook het gebruik van e-health, zorg via internet stimuleren en roept artsen op om doelmatiger medicijnen voor te schrijven. Schippers:'"Als het kan en als het voor het effect op de patiënt niet uitmaakt, moeten artsen het goedkoopste medicijn voorschrijven".
Provincie:
Tag(s):