dinsdag, 13. maart 2012 - 19:44

Skelet soldaat uit 17e eeuw gevonden in Coevorden

Coevorden

Bij archeologisch onderzoek op de bouwlocatie aan de Haven in Coevorden is een skelet in een eiken kist aangetroffen. 'Het gaat om het goed bewaarde geraamte van vermoedelijk een jongeman', meldt de gemeente Coevorden dinsdag.

Musketkogel
Opvallend is de musketkogel die ter hoogte van de buik is aangetroffen; mogelijk is dit de oorzaak van overlijden geweest. Tijdens de 80-jarige oorlog en in 1672 is er zwaar gevochten in de vesting Coevorden. Waarschijnlijk gaat het om een noodgraf van een soldaat, omdat het hier een begraving buiten het kerkhof betreft.

In de afgelopen week zijn het skelet en de eikenhouten kist volledig vrij gelegd en geborgen. Het Archeologisch Diensten centrum (ADC), het bedrijf dat de opgraving heeft uitgevoerd, kan het moment van overlijden ongeveer bepalen aan de hand van een datering van de jaarringen van het kisthout en onderzoek van het skeletmateriaal.

ADC is nu bezig de skeletdelen schoon te maken, de kistplanken te conserveren en de kistinhoud, die als geheel is verzameld, te onderzoeken op voorwerpen. Hierbij moet niet worden gedacht aan wapens, want die gingen niet mee in het graf.

Maar mogelijk kan bijvoorbeeld een gespje of knoopje van een kledingstuk aangetroffen worden. Het skelet zal worden onderzocht op leeftijd en sporen van eventuele verwondingen en ziektes.

Unieke vondst
De vondst van het goed bewaarde skelet is zeer bijzonder, aldus stadsarcheoloog Jan Molema. “In 2004 hebben we in Coevorden bij de aanleg van bedrijventerrein Leeuwerikenveld weliswaar vijf graven gevonden van vermoedelijk (kind)soldaten, maar die skeletten waren vrijwel geheel vergaan. Ook bij andere vondsten van graven in vestingsteden werden alleen losse skeletdelen aangetroffen.”

Bastion Holland
Het bouwterrein aan de Haven in Coevorden ligt nabij het voormalige bastion ‘Holland’. Aan het eind van de 18e eeuw werden ter dood veroordeelde militairen aan de wallen terechtgesteld met een geweerkogel. Of dit in verband gebracht kan worden met het aangetroffen graf zal uit het onderzoek moeten blijken. .

Voormalige vesting Coevorden
De voormalige vestingstad Coevorden is in het verleden vele malen belegerd en veroverd. In de afgelopen jaren zijn hier veel bijzondere archeologische vondsten gedaan, zoals drie helmen uit de 80-jarige oorlog, kanonskogels in vele maten, musketkogels, messen, dolken, sabels, tabaksdozen.

Daarnaast ook veel regulier afval zoals oude bezems, schoenen, kloten (houten ballen met loden kernen voor het klootschieten) en hang en sluitwerk. Bijzonder is ook de vondst van een prehistorische bijl gemaakt van een stuk gewei.

Expositie
De gemeente Coevorden wil bijzondere bodemvondsten uit het vestingverleden in de toekomst exposeren in het stedelijk museum. Hiertoe zal worden overlegd met de formele eigenaar van de bodemvondsten, de provincie Drenthe.
Provincie:
Tag(s):