donderdag, 16. februari 2012 - 18:06 Update: 08-07-2014 0:54

'Slaapproblemen veroorzaken meerdere persoonlijkheden'

Een meervoudige persoonlijkheidsstoornis wordt niet veroorzaakt door een opgelopen trauma, maar is het gevolg van slaapproblemen, suggestieve vraagstelling van therapeuten en de manier waarop de stoornis geschetst wordt in de media.

Dat blijkt uit een artikel dat door UM-onderzoekers is gepubliceerd in Current Directions in Psychological Science, een publicatie van de Association for Psychological Science. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Binghamton University en Emory University.

Hoewel door psychologen vaak wordt aangenomen dat patiënten een dissociatieve stoornis ontwikkelen om met traumatische ervaringen uit het verleden om te gaan (voornamelijk seksueel misbruik), is deze assumptie nooit wetenschappelijk bewezen. Veel patiënten met de stoornis geven aan wel misbruikt te zijn als kind, maar dit hoeft niet te betekenen dat het ook de oorzaak is van hun conditie, aldus de onderzoekers.

Uit het artikel blijkt dat de stoornis ontstaat door verschillende prikkels - zoals suggestieve ondervraging of 'sensationele' media-uitingen over meervoudige persoonlijkheid - waar vooral mensen die kwetsbaar zijn en/of een rijke fantasie hebben gevoelig voor zijn. Therapeuten onderwerpen patiënten vaak aan hypnose of suggestieve vraagstelling. Ze vragen bijvoorbeeld: “Is er nog een andere kant van jou die ik nog niet heb gesproken?” Wanneer een patiënt extra kwetsbaar is, kan deze ervan overtuigd raken dat zijn stemmingswisselingen, verwardheid en impulsieve acties veroorzaakt worden door meerdere persoonlijkheden binnenin zijn hoofd.

Verrassend is dat ook slaapproblemen kunnen resulteren in een verhoogde kwetsbaarheid ten opzichte van dissociatie, zo suggereert de studie. De onderzoekers hielden vijfentwintig gezonde proefpersonen een nacht lang wakker en kwamen tot de conclusie dat deze mensen veel meer dissociatieve gedachten ervoeren, dan wanneer ze wel goed hadden geslapen. Dit verklaart ook het verband tussen trauma en dissociatie: traumatische herinneringen kunnen de slaap verstoren.
Categorie:
Tag(s):