zondag, 25. maart 2012 - 18:46 Update: 08-07-2014 0:53

'Slap' PSV verliest in Amsterdam met 2-0

Amsterdam

(Elfvoetbal) De eerste nederlaag van PSV onder het bewind van interim-coach Phillip Cocu is een feit. De Eindhovenaren maakten zondagmiddag een slappe indruk in de Amsterdam ArenA. Ajax profiteerde daar na rust optimaal van dankzij Ismaïl Aissati: 2-0.

Slechts één Eredivisionist lukte het om uit de laatste zes speelrondes achttien punten te behalen: Ajax. PSV won in het nieuwe kalenderjaar nog geen enkel uitduel. Weinig hoopgevende statistieken voor de bezoekers, die bovendien al vier jaar niet meer wisten te winnen in de Amsterdam ArenA. Wat PSV wel vertrouwen gaf, was het feit dat Ajax dit seizoen slechts tweemaal een clean sheet wist te behalen in Amsterdam. Daarnaast speelde Cocu zes van de 22 voorgaande edities van Ajax - PSV in de Amsterdam ArenA en verloor hij er nog nooit. Vier keer werd gewonnen, terwijl tweemaal een gelijkspel werd behaald. Zou hij als interim-coach zijn ongeslagen status weten te behouden?

Net als in de voorgaande weken kon Frank de Boer ook ditmaal niet beschikken over Derk Boerrigter (niet wedstrijdfit), Nicolai Boilesen (hamstring), Gregory van der Wiel (lies), Kolbeinn Sigthórsson (enkel), Bruno Silva (schouder) en Miralem Sulejmani (knie). Met de schorsing van Theo Janssen daarbij opgeteld kon je tot de conclusie komen dat het Ajax-elftal dat vandaag aantrad tegen PSV, enkel zonder Abel Tamata (niet wedstrijdfit), er anders had uitgezien zonder een overvolle lappenmand. Dat zou wellicht van invloed kunnen zijn op het uiteindelijke resultaat. Dat bleek echter niet zo te zijn.

In het eerste kwartier viel er weinig te beleven in de Amsterdam ArenA. Pas in de zestiende minuut viel de eerste echte kans te noteren. Siem de Jong promoveerde zijn kopkans echter niet tot doelpunt. Lange tijd moesten de supporters het doel met slechts wat speldenprikjes aan beide kanten. Een door Kevin Strootman veroorzaakte vrije trap zorgde op slag van rust voor wat spanning. Przemyslaw Tyton moest redding brengen op een snoeihard schot van Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen. Spectaculair was het allemaal niet in het eerste bedrijf van de gelijkwaardige topper.

Het tweede bedrijf kwam levendiger op gang. Christian Eriksen zag zijn inzet in het zijnet van het PSV-doel belanden. Kort daarvoor voorkwam Kenneth Vermeer dat een inzet van Tim Matavz gevaarlijk kon worden. De 26-jarige doelman verwerkte de bal tot corner. Niet veel later werd de ban gebroken. Oud-PSV'er Aissati schoot de bal er vanaf de linkervleugel in na een kort genomen hoekschop. Het doelpunt deed denken aan de 2-0 van de Portugees Maniche tegen Nederland op het EK 2004. Net toen PSV van plan was om zich te herpakken, verdubbelde Ajax de marge. Marcelo maaide Aissati neer in het zestienmetergebied, strafschop. Siem de Jong nam plaats achter de stip en schoot de bal in de hoek: 2-0. Tyton ging de verkeerde hoek in.

PSV probeerde vervolgens aan te zetten en verscheen meermaals voor het doel van Vermeer. Georginio Wijnaldum en Zakaria Labyad kregen kansen, maar zij hadden hun vizier niet op scherp staan. Ook Matavz bleef hard werken. Onzorgvuldigheden in de voorhoede van de Noord-Brabanders zorgden er echter voor dat PSV niet meer terug in de wedstrijd wist te komen. Zonder te scoren counterde Ajax de topper keurig uit. Zodoende bedraagt het gat op de ranglijst tussen Ajax en PSV nu vier punten. AZ is koploper met één punt meer dan Ajax.
Categorie:
Tag(s):