donderdag, 24. mei 2012 - 10:10

Sluiting Peuterspeelzalen vanwege lage bezetting en bezuinigingen

Coevorden

Peuterspeelzaal Madurodam in Dalerveen sluit haar deuren met ingang van 1 januari 2013. Vanwege het lage aantal kinderen en gemeentelijke bezuinigingen heeft het bestuur van de Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Coevorden (SPGC) besloten deze locatie op te heffen.

De ouders zijn inmiddels geïnformeerd. De peuters kunnen vanaf 2013 terecht op één van de andere locaties van de SPGC. De afgelopen maanden heeft de SPGC onder meer met de basisschool en kinderopvangorganisaties onderzocht of er mogelijkheden zijn om de peuterspeelzaal open te houden. Interim-directeur Cobi van Liere:

“Helaas moeten wij constateren dat we niet tot duurzame oplossingen kunnen komen.” Aantal kinderen Het aantal kinderen dat Peuterspeelzaal Madurodam bezoekt, neemt af. Op 1 maart 2012 ging het om twaalf peuters, waarvan er vier uit de gemeente Emmen kwamen. De peuterspeelzaal ontvangt subsidie van de gemeente Coevorden, maar dit bedrag is bestemd voor peuters uit de gemeente Coevorden. Ook het geboortecijfer in Dalerveen loopt terug.

Van zeven kinderen in 2007, naar één kind in 2010. Wanneer het aantal peuters in een groep te laag is, is er geen sprake meer van een goed pedagogisch klimaat, waarin voldoende interactie mogelijk is tussen kinderen om hun ontwikkeling positief te stimuleren.

Bezuinigen De gemeente Coevorden moet fors bezuinigen, onder meer op subsidies voor de peuterspeelzalen. De SPGC heeft van de gemeente een bezuinigingstaakstelling gekregen die vanaf 2014 moet zijn gerealiseerd. De kosten om de locatie in Dalerveen in stand te houden, zijn relatief hoog vanwege de lage bezetting. Sluiten Het bestuur van de SPGC komt, vanwege de lage bezetting en de kosten, noodgedwongen tot de conclusie dat zij peuterspeelzaal Madurodam moet sluiten. De gemeente ondersteunt de stichting in haar besluit.
Provincie:
Tag(s):