vrijdag, 7. december 2012 - 7:38

Sneeuwval houdt aan tot aan eind vrijdagmiddag

Amsterdam

Op dit moment heeft bijna het gehele land te kampen met hevige sneeuwval het aantal files was rond 12.30 uur wel al geslonken naar 4 van in totaal 21 kilometer. De sneeuwbuien duren tot laat in de middag.

De hevige sneeuwval zoals gisteren aangekondigd is later dan verwacht op gang gekomen. Rond 06.00 uur was er in het gehele land al wel sneeuw gevallen al leverde dat het verkeer rond die tijd nog geen grote problemen op.

Code oranje
Het verkeer moest rond en na de spits rekening houden met extreem weer in de vorm van hevige sneeuwbuien. Code oranje blijft dan ook van kracht.

Zeeland kreeg vrijdagochtend vroeg rond 05.00 uur als eerste te maken met stevige sneeuwbuien die in de loop van de ochtend in Noordoostelijke richting over het land zullen trekken. Rijkswaterstaat had de wegen in Zeeland al volledig gestrooid en is rond 07.00 met sneeuwschuivers de weg opgegaan.

Sneeuwschuivers en –strooiers
Rijkswaterstaat heeft landelijk 500 strooiwagens ingezet, die voorzien kunnen worden van een sneeuwschuiver, en 350 sneeuwploegen om de wegen zo goed mogelijk berijdbaar te houden. 500 strooiwagens strooien binnen twee uur 3260 km op het landelijk wegennet met 1200 man personeel waarvan 800 chauffeurs en 400 voor coördinatie en laden/lossen.

Files
De hevige sneeuwbuien hebben voor het verkeer in het westen al tot vertragingen geleid en zijn er files ontstaan mede als gevolg van aanrijdingen door de gladde wegen. Rond 09.00 uur was de totale filelengte ruim 160 kilometer verdeeld over 27 files en dat is veel meer dan in een normale vrijdagochtendspits waarbij de totale filelengte 50 kilometer is. Rond 10.15 uur stonden er nog 11 files met een totale lengte van 65 kilometer. OM 12.30 uur waren dat er nog maar 4 met een totale lengte van 21 kilometer.

Thuiswerken
Mensen die kunnen thuiswerken werd sterk aangeraden om dit te doen en niet de weg op te gaan. Hiermee wordt het drukbezette wegennet enigszins ontlast.

Trein
De NS meldt dat er om 07.00 uur nog geen vertragingen in het land zijn opgetreden. Er wordt, zoals gisteren door de NS al aangekondigd, vrijdag met een aangepaste dienstregeling gereden. Treinen rijden maar 2 keer per uur in plaats van 4 keer. Ook rond 12.00 uur leek het treinverkeer geen last te hebben van de sneeuw.

ProRail heeft extra sneeuw- en storingsploegen paraat staan en ook hulplocomotieven om eventuele problemen snel op te lossen. Ook NS zet extra personeel in. ‘Ondanks onze inspanningen kan het weer nog steeds storingen veroorzaken waar reizigers hinder van ondervinden’, aldus de NS.

Vliegen
Donderdag hebben enkele luchtvaartmaatschappijen waaronder de KLM al ruim 70 vluchten geannuleerd en omgeboekt. Inmiddels is het aantal geannuleerde vluchten op Schiphol opgelopen tot 150. 'De combinatie van sneeuwval en harde wind zijn hier de onder andere de oorzaak van', meldt een woordvoerster van de luchthaven. 'Luchthavens van Frankfurt en Parijs hebben dezelfde weersomstandigheden en ondervinden ook problemen. Dit heeft weer direct gevolg bij ons voor wat betreft de binnenkomende en vertrekkende vluchten', aldus de woordvoerster.

Er staan zo'n 110 personeelsleden klaar op de luchthaven, ook wel de IJsberen van Schiphol genoemd, die de start- en landingsbanen sneeuwvrij moeten houden.

Weersverwachting
Soms sneeuwt het flink door waardoor het zicht sterk terugloopt. Op veel plaatsen kan er een sneeuwdek van 5-10 cm gevormd worden, lokaal nog iets meer. De minste sneeuw wordt in het noordoosten verwacht en mogelijk blijft het daar overwegend droog.

In het zuidwesten gaat de sneeuw in de loop van de ochtend weer over in regen of natte sneeuw omdat daar de temperatuur oploopt tot enkele graden boven nul. In de rest van het land blijft de temperatuur dichtbij het vriespunt liggen.

Vanmiddag maakt het zuiden nog steeds kans op (lichte) sneeuw. Elders wordt het droog en van het noordoosten uit klaart het op. De zuid- tot zuidoostenwind is matig, in de westelijke kustgebieden krachtig of hard.

Geleidelijk neemt de wind wat af en later in de middag en avond draait de wind naar het oosten en wordt dan zwak.In de nacht naar zaterdag is het helder. De minima variëren tussen -2 in Zeeland tot -10 graden in het oosten. Lokaal kan het boven een sneeuwdek zelfs 15 graden vriezen. De wind is zwak en veranderlijk.
Provincie:
Tag(s):