donderdag, 30. augustus 2012 - 9:11 Update: 08-07-2014 0:47

Sneller dan 133 km per uur op de fiets voor wereldrecord

Delft

Tussen 10 en 15 september moet het gebeuren: dan doet het Human Power Team van de TU Delft en de VU Amsterdam een aanval op het wereldrecord fietsen, dat op 133 km/u staat.

Vorig jaar kwam ligfietser Sebastiaan Bowier in de Velox akelig dichtbij: 129,6 km/u. Volgens teamleider en werktuigbouwstudent Paul Denissen kan het dit jaar met de Velox2 nog harder: “Als de omstandigheden in de raceweek goed zijn moet het kunnen, want de luchtweerstand van de Velox2 is nog lager dan die van zijn voorganger.” De studenten vervingen de voorruit van de supergestroomlijnde fiets door twee piepkleine camera’s en maakten de trapbeweging ovaal om de neus spitser te kunnen maken.

Op 2 september vertrekt het hele team vanaf Schiphol richting het plaatsje Battle Mountain in Nevada (VS). Tussen 10 en 15 september ligt daar een kaarsrechte weg klaar voor teams die een aanval willen doen op het wereldrecord. Naast de studenten van de TU Delft en de VU telt het team twee fietsers: ligfietser Sebastiaan Bowier en oud-wereldkampioen schaatsen Jan Bos.

Nieuwe trapbeweging
De fietsers hebben de afgelopen maanden intensief getraind, onder begeleiding van de studenten bewegingswetenschappen van de VU. Daarbij moesten ze een hele nieuwe trapbeweging aanleren, want de Velox2 heeft een veel spitsere neus gekregen. Daarbinnen is geen ruimte meer om ‘rond’ te trappen. De studenten van de TU Delft hebben een trapsysteem ontworpen waarbij de fietser een langgerekte ovaal maakt.

Opjutten
“Volgens mij zijn we er klaar voor. Eigenlijk maak ik me de meeste zorgen over mijn eigen teamgenoot Sebas”, lacht oudwereldkampioen Jan Bos. “Hij is vreselijk sterk en we hebben elkaar het afgelopen half jaar stevig lopen opjutten. Perfect, want daar zijn we allebei sneller van geworden.” Daarnaast gaat het team met belangstelling kijken naar de huidige wereldrecordhouder Sam Witthingham. “Volgens mij is hij behoorlijk wakker geschud vorig jaar. Zijn record bleef wel staan, maar voor het eerst in jaren reed hij niet de hoogste snelheid tijdens de recordraces. Hij zal hard getraind hebben”, verwacht Sebastiaan.

Battle Mountain, Nevada
Ieder jaar hebben fietsteams de mogelijkheid om snelheidsrecords te rijden op een stuk rechte weg in Battle Mountain, Nevada. “Hier bevind zich een prachtig stuk recht asfalt van bijna 10 km lang”, vertelt Paul Denissen. “De fietser heeft acht kilometer om op gang te komen, waarna over de laatste 200 m de snelheid wordt gemeten. Dan blijft er nog bijna twee kilometer over om te remmen en die heb je ook wel nodig.” De recordraces vinden plaats in de vroege avond: “dan zijn de omstandigheden meestal het beste. De wind gaat dan vaak liggen en de luchtvochtigheid is laag. Samen met de hoogte van ongeveer 1500 m zijn dat de beste omstandigheden”, zegt Paul. ”Uiteraard blijft de natuur grillig, vorig jaar wilde de wind niet echt meewerken, hopelijk is dat dit jaar wel het geval.”
Categorie:
Tag(s):