vrijdag, 20. januari 2012 - 17:46

Sociale Recherche Zwolle spoort € 284.923,- aan uitkeringsfraude op

Zwolle

De Sociale Recherche heeft het afgelopen kwartaal in Zwolle € 284.923,- aan uitkeringsfraude opgespoord. 'Achttien uitkeringen zijn beëindigd omdat mensen hun werkelijke woonsituatie hadden verzwegen', meldt de gemeente Zwolle.

Dit bespaart de gemeente Zwolle maandelijks ruim € 16.250,-. Door bestandskoppeling bleken verschillende personen naast hun uitkering betaald werk te hebben. Omdat zij dit niet hadden gemeld, fraudeerden zij voor € 43.706-. Acht personen verzwegen hun detentie en moeten € 1.367,- terugbetalen.

Het hoogste fraudebedrag komt voor rekening van een echtpaar: € 152.663,-. Onderzoek van de Sociale Recherche wijst uit dat de man sinds 2003 handelt in auto’s, bromfietsen, scooters en fietsen. Het stel ontving een bijstandsuitkering en verzweeg al die tijd de werkzaamheden voor de gemeente Zwolle.

Dit terwijl de man al eerder was gepakt voor bijstandsfraude. Ook toen handelde de man in auto’s en scooters. Het gehele fraudebedrag wordt van het echtpaar teruggevorderd. Daarnaast mag het stel zich verantwoorden voor de rechtbank.

Uitkeringsfraude heeft vaak te maken met het niet doorgeven van de werkelijke woonsituatie. Zo ontving een man een bijstandsuitkering, maar bleek hij sinds 2009 samen te wonen met zijn vriendin. Bovendien bleek deze vrouw inkomsten uit een vaste baan te hebben.

De man ontving op die manier ten onrechte € 28.107,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van beide personen teruggevorderd. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Ook een tweede en derde man bleken elk samen te wonen met hun vriendin, maar hadden dit niet gemeld bij de gemeente. De eerste man woonde ruim tien maanden samen.

Hij ontving ten onrechte ruim € 7.989,- aan bijstand. De tweede man woonde zo’n negen maanden samen en kreeg € 6.438,- aan bijstand. Van beide stellen worden de bedragen teruggevorderd.

Een andere man bleek, naast zijn bijstandsuitkering, te beschikken over verschillende bankrekeningen, met daarop een aanzienlijk spaarsaldo. Dit was niet bekend bij de gemeente. Gezien het vermogen van de man had hij in het geheel geen recht op een bijstandsuitkering.

De uitkering van de man is dan ook beëindigd. Op de betreffende bankrekeningen is beslag gelegd, het fraudebedrag van ruim € 12.143,- is direct ingevorderd. Daarnaast is tegen de man proces-verbaal opgemaakt.
Provincie:
Tag(s):