vrijdag, 27. juli 2012 - 17:02

SP: "Duidelijke voorwaarden inzet politiehelikopter"

Amsterdam

De SP wil dat er duidelijke voorwaarden komen voor de inzet van politiehelikopters boven de stad.

Amsterdammers worden steeds vaker geconfronteerd met geluidsoverlast door de inzet van de politiehelikopters terwijl het nut hiervan soms onduidelijk is. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "De inzet van helikopters kan heel nuttig zijn maar geeft vaak ook overlast. We willen dat er terughoudend wordt omgegaan met deze inzet. Door heldere voorwaarden op te stellen zullen mensen begrijpen dat de inzet van helikopters soms nodig is, maar wordt overbodige inzet hopelijk bestreden."

Via de website geeft de politie aan dat de helikopter soms handig is bij het surveilleren. Hierbij wijzen ze op de inzet om 'overvallen, straatroven, inbraak woning en andere criminaliteit tegen te gaan'. Toch blijkt soms de helikopter ingezet te worden als er hele andere dingen spelen. Ivens: "Afgelopen woensdag cirkelden twee helikopters gedurende de avond boven het centrum omdat er twee dronken mensen op het dak van een gebouw zaten. Wat de helikopter daar aan kon doen, is voor mij een raadsel. Wel weet ik dat veel Amsterdammers het erg storend vonden op deze mooie zomerse avond. “

De SP vindt duidelijke voorwaarden nuttig voor de inzet van de helikopters en wil dat Amsterdammers ook makkelijk kunnen klagen hierover als ze veel overlast ervaren. Ivens: "Als een laaghangende helikoper probeert om vluchtende overvaller te vinden zullen de meeste mensen die overlast wel voor lief willen nemen. Het is daarom van belang dat het duidelijk is waarom helikopters worden ingezet en dat als mensen twijfelen aan het nut ervan dat ze dan makkelijk een klacht in kunnen dienen. Ik hoop dat de burgemeester dit eenvoudige voorstel van ons wil overnemen." De SP heeft de burgemeester hiernaar gevraagd.
Provincie:
Tag(s):