woensdag, 23. mei 2012 - 21:14

SP wil instemmingsrecht bij dreigende sluiting verloskunde

Den Haag

Inwoners en zorgprofessionals moeten betrokken worden bij de besluitvorming en instemmingsrecht krijgen als een lokaal ziekenhuis het voornemen heeft om de afdeling verloskunde te sluiten.

Dat voorstel deed SP-Kamerlid Nine Kooiman vandaag tijdens een debat over de toekomst van de acute verloskundige zorg. In veel Nederlandse ziekenhuizen worden afdelingen verloskunde gesloten achter de rug om van verloskundigen, huisartsen en burgers.

Kooiman: 'Betrokkenen moeten zich eerder uit kunnen spreken over een eventuele sluiting. Laten we niet vergeten dat de beschikbaarheid van goede klinische geboortezorg in de regio een zaak is van algemeen belang. Er zijn letterlijk levens mee gemoeid. Vaak is het zo dat barende moeders in nood dan te lang moeten reizen waardoor er levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan voor moeder en kind. Daarom is het belangrijk dat inwoners mee kunnen praten over de plannen van het ziekenhuis in hun buurt. Ingrijpende beslissingen als het sluiten van afdelingen moeten wel draagvlak hebben onder de bevolking.'
Provincie:
Tag(s):