dinsdag, 16. oktober 2012 - 16:08 Update: 08-07-2014 0:29

Spaanse APK voor Nederlandse voertuigen

Eigenaren van Nederlandse voertuigen en aanhangers mogen vanaf 1 november 2012 hun voertuigen in Spanje APK laten keuren. Het betreft een proef van het ministerie van Infrastructuur en Milieu waaraan een aantal Spaanse bedrijven meedoet.

De mogelijkheid om een APK-keuring in Spanje te laten uitvoeren, bespaart Nederlandse burgers en bedrijven een retourreis naar Nederland.

Nederlandse voertuigen en aanhangers mogen vanaf 1 november 2012 bij een aantal Spaanse keuringsbedrijven gekeurd worden. In Barcelona is dat Certio, in Alicante en Benidorm bij Applus Uteuve, in Marbella, Motril en Sevilla is dat bij ITV Veiasa. De betreffende bedrijven zijn te herkennen aan het RDW erkenningsschild, zoals dat ook bij Nederlandse bedrijven hangt. Goedgekeurde voertuigen krijgen een Nederlands keuringsrapport. De Spaanse keurmeester meldt het gekeurde voertuig af in het Nederlandse voertuigregister.

De proef is een antwoord op verzoeken van Nederlanders die daar overwinteren of een tweede huis hebben. Voor bedrijven en personen die een voertuig bezitten dat jarenlang niet in Nederland komt, betekent dit een lastenvermindering. Het is niet langer nodig jaarlijks terug te rijden voor de APK-keuring of boetes te betalen wegens het niet voldoen aan de APK-plicht.

Het Spaanse experiment heeft een looptijd van maximaal 6 jaar. Na de eerste 2 jaar vindt een tussenevaluatie plaats. Als blijkt dat het experiment succesvol is, bekijkt het ministerie van Infrastructuur en Milieu of ook in andere Europese landen Nederlandse voertuigen een APK kunnen ondergaan.
Categorie:
Tag(s):