donderdag, 9. februari 2012 - 21:02 Update: 08-07-2014 0:54

Spaarrente.nl: ‘Tijd om uw spaargeld vast te zetten’

Eindhoven

De variabele spaarrentes zijn in februari weer gaan dalen. LeasePlan Bank verlaagde de rente op haar internetspaarrekening begin deze maand van 3,15 naar 2,82 procent.

En vandaag verlaagt OHRA de rente op haar internetspaarrekening van 2,9 naar 2,7 procent. Omdat de rentes op kortlopende spaardeposito's ondertussen wel stabiel lijken te blijven, lijkt de tijd aangebroken om uw spaargeld vast te zetten, constateert vergelijkingssite Spaarrente.nl.

“De verlaging van de rente door OHRA is opvallend”, zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. “Deze bank was in september vorig jaar nog een voorloper in de spaarrenteoorlog en voerde als één van de eersten een forse renteverhoging door. Maar nu stelt de bank haar tarief dus alweer naar beneden bij.”

Bij de kortlopende spaardeposito’s, met een looptijd van 1 tot en met 5 jaar, blijven de rentes nu nog stabiel. “Banken hebben immers nog steeds geld van de spaarder nodig om te kunnen voldoen aan de strengere kapitaaleisen die in 2013 worden ingevoerd”, legt Bulthuis uit.

“Als spaarder kun je hier nu dus nog van profiteren door je geld vast te zetten op een deposito". Bulthuis adviseert om te kiezen voor een korte looptijd.

“Het voordeel daarvan is dat de tijd dat je niet bij je spaargeld kunt, te overzien blijft. Daarnaast worden op de middellange termijn nog inflatierisico’s voorspelt. Waardoor bij een lange looptijd de kans bestaat dat over een paar jaar de rente waar je je geld tegen hebt vastgezet, niet meer aantrekkelijk is.”

ECB-rente
De verlaging van de variabele spaarrentes valt te verklaren aan de hand van de ECB-rente. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar belangrijkste rentetarief de laatste maanden van 2011 tweemaal naar beneden bijgesteld.

Eerst in november van 1,5 naar 1,25 procent en vervolgens in december naar 1 procent. Hierdoor wordt het voor banken goedkoper om geld te lenen van de ECB.

De ECB zag zich genoodzaakt dit tarief te verlagen, omdat banken elkaar door de onzekerheid rondom de eurocrisis niet meer voldoende vertrouwen. Door de ECB-rente te verlagen hoopt de Europese Centrale Bank geld bij hen gaan lenen in plaats van het bij de spaarder te halen.

Daarnaast neemt de ECB maatregelen om banken extra geld te verschaffen. In december konden banken inschrijven op een driejarige lening bij de ECB. Deze inschrijving verliep zo succesvol dat de Europese Centrale Bank op 29 februari van dit jaar opnieuw deze mogelijkheid aanbiedt.

Toch blijven banken vooralsnog wel een beroep doen op de spaarder. Veel banken hebben immers nog steeds een tekort aan spaargeld. Bulthuis: “We zien alleen de laatste maanden dat banken dit spaargeld vooral proberen te krijgen via de spaardeposito’s. Geld dat vaststaat geeft de bank immers meer zekerheid dat ze langer over het geld kunnen beschikken. Daarom blijven de spaarrentes op deposito’s nu nog stabiel en is vastzetten dus een aantrekkelijk alternatief.”
Categorie:
Tag(s):